Presunúť na hlavný obsah

Príbeh: Gynekológ ma pripravil o dieťa

Sex a vzťahy

Vraví sa, že ak nemáte zdravotné problémy je dobrý každý lekár. Či je tomu naozaj tak, sa ukáže až keď vás "prikvačí" choroba.

"Keď som mala devätnásť rokov, našla som si priateľa," rozpráva Gabika. Po dvoch rokoch randenia som otehotnela. No vtedy som o tom ani len netušila. I keď sme dieťa neplánovali, na jeho príchod by sme sa tešili. Bola som však mladá a neskúsená. Navyše nevedela som čo robiť. Menštruácia neprichádzala, bolelo ma brucho, a tak mi napadlo spraviť si tehotenský test. Bol negatívny. Na radu kamarátky som si ho spravila o pár dní ešte raz. Opäť negatívny. Bola som si istá, že tehotná byť nemôžem. Veď test dva krát ukázal, že "v tom" nie som.

Okamžitá operácia
No keď neprichádzal menštruácia pár týždňov, rozhodla som sa navštíviť gynekológa v najbližšej nemocnici. Ten ma vyšetril, spravil mi i ultrazvukové vyšetrenie, zobral krv na testy a spýtal sa či môžem byť tehotná. Povedala som, že áno. Mali sme totiž pohlavný styk bez ochrany. Po rôznych vyšetreniach gynekológ povedal, že mám zvýšené HCG (tehotenský hormón) no normálne tehotná nie som. On vraj v maternici plod nevidí. Vraj ide o mimomaternicové tehotenstvo. Okamžite si ma tam nechali a na druhý deň naplánovali laparoskopiu. Bola som zo vzniknutej situácie v šoku. Nenapadlo mi nič iné, len zavolať priateľovi a povedať čo sa stalo.

Omyl, ktorý zabolel...
Na druhý deň ráno ma previezli na operačnú sálu a viac si nepamätám. Prebudila som sa až na izbe. Na posteľou sa skláňal môj lekár a vraví mi. Nebolo to mimomaternicové tehotenstvo, ale normálne tehotenstvo. Bohužiaľ, nevieme či bude ďalej pokračovať, keďže tam bol zásah do brušnej dutiny. Je mi to ľúto. O dva dni som potratila. Gynekológ sa pomýlil, nevidel totiž rastúci plod v mojej maternici. Ako však zistil, že ide o mimomaternicové tehotenstvo naozaj netuším. Dlho som mu nevedela odpustiť tú fatálnu chybu. No čas a moje dve deti, ktoré dnes mám mi pomohli na to zabudnúť.

Text: Katarína Mikuškovičová pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK