Presunúť na hlavný obsah

Trochu zvláštne matky. Nie ste medzi nimi?

Rodinné vzťahy

Každá matka je iná, má rôzne spôsoby výchovy, iné priority, každej však ide predovšetkým o dobro dieťaťa.

Keď sa však pozriete okolo seba, možno natrafíte na niekoľko výnimiek, ktoré materstvo prežívajú trochu zvláštne. Ak sa medzi nimi spoznáte, zabrzdite! Nič sa nemá totiž preháňať.

1. Matka - celebrita
Matka tohto typu je posadnutá životom celebrít. Zúrivo listuje v časopisoch a hľadá akúkoľvek zmienku o deťoch známych postáv šoubiznisu a snaží sa ich napodobňovať. Rada sa chváli pred kamarátkami z trendového kurzu plávania pre bábätká a rada ich pozýva domov do svojho super štýlového bytu. Od návštevy očakáva, že bude očarene vzdychať nad postieľkou s baldachýnom akú videla na fotkách z bytu Angeliny Jolieovej alebo nad sedačkou akú má aj Madonna v detskej izbe svojho syna. Rozhovor o výchove s takouto matkou vám môže dať zabrať, žiadna z vás zrejme nepodriaďuje výchovu svojich detí tomu, ako ich vychováva Victoria Beckhamová.
 
2. Štýlová matka
Aký iný dôvod porodiť dieťa by ste našli u tejto matky ako to, že bez dieťaťa sa nemôže prechádzať so štýlovým kočíkom od Porsche a kupovať tie krásne vecičky od Dolce and Gabanna. Pre túto matku je štýl tým najdôležitejším v živote. Už niekoľko dní po pôrode ju nájdete sedieť s kočíkom v cene malého auta v najvychytenejšej kaviarni v meste obklopenú rovanko štýlovými kamarátkami. Pri výchove kladie dôraz predovšetkýma na to, aby dieťaťu vštepila vybraný vkus, s obyčajnými hračkami jej potomka sa hrať neuvidíte. Svetrík s aplikáciu sloníka? Nemysliteľné, okamžite vypárať! V inom ako dokonalom oblečení dieťa nesmie z domu, všetky darčeky z obyčajných obchodov daruje ďalej.

3. Matka - šéfka
Jej tehotenstvo a pôrod boli presne naplánovaná vec. Už počas tehotenstva má vybratú súkromnú škôlku a opatrovateľku s tisíc odporúčaniami o ich vhodnosti. Tesne pred pôrodom, ku ktorému sa mimochodom odoberie z dôležitej obchodnej schôdzky, už má presne rozmyslený život dieťaťa až po jeho maturitu a vysokoškolské šúdium. Občas sa jej síce stane, že do práce za ňou príde nejaké pre ňu takmer neznáme dieťa a bude tvrdiť, že ju už týždeň poriadne nevidelo, ale túto matku to trápiť nebude. Hlavne, že má všetko pod kontrolou a plán na roky dopredu.

4. Multifunkčná matka
Táto mama naplno využíva každú minútu dňa. Začína v klube matiek, pokračuje rozvozom detí na desať krúžkov týždenne. Nikdy nezabudne mať v taške pitie a jedlo pre deti, na zamestnanie už dávno zabudla. Kariéra ju nezaujíma, stal sa z nej otrok rodiny, ktorý behá madzi nákupmi, kuchyňou, školou, tréningami a krúžkami detí. Nemá vlastný svet a akonáhle sa deti osamostatnia, zrúti sa jej celý život.

5. Biomatka
Dávate piť dieťaťu džús s obchodu a z plastovej flaštičky? Pohľad biomatky v podobe nemej výčitky by vás iste donútil hanbiť sa, čo ste to za matku, že svojmu dieťaťu dáte niečo do ruky. Jej deti, oblečené v biobavlne, tie ani netušia čo je to hypermarket. Biomatka nakupuje v špecializovaných predajniach, kde si nechá presne vysvetliť zloženie každého výrobku a pestuje, pokiaľ nemá záhradu, aspoň  na balkóne vlastnú zeleninu. Nedopustí, aby jej deti jedli sladkosti plné éčok, nedovolí im stravovať sa v školských jedálňach a kupovať si výrobky z ponuky školských bufetov. Výsledok? Pätnásťročný pubertiak v tričku s nápisom Nenávidím eko!

Text: Zuzana Hlavačková pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK