Presunúť na hlavný obsah

Obrovských závaží na hrudi sa možno zbaviť operáciou

Fitness

Ak patríte medzi tie, ktoré by najradšej zahodili niekoľko čísel, ba priam kilogramov zo svojho nadrozmerného dekoltu, vedzte, že chirurgické zmenšovanie poprsia nie je taká "mäsiarčina", ako si možno myslíte

Zbavenie sa obrovských závaží na hrudi je neuveriteľnou úľavou najmä pre chrbticu. A za istých okolností tento zákrok plastickej chirurgie hradí poisťovňa...

"Rozmýšľam nad operáciou v zmysle zmenšenia poprsia. Mám veľkosť košíkov E, problémy s krčnou chrbticou a pri kupovaní podprseniek si vždy porevem, pretože ani jedna mi väčšinou nie je dobrá. Potrebujem doslova dva padáky," zveruje sa so svojím problémom 26-ročná Stanka z Humenného, ktorá z pochopiteľných dôvodov požiadala o utajenie priezviska. "O problémoch s kupovaním iného druhu oblečenia - trebárs plaviek či topov - ani nehovorím. Viem, že chlapom sa veľké prsia páčia, ale keď sú pevné, nie ovisnuté. Prsia mojej veľkosti stáť ani nemôžu a tých pohľadov na ulici, čo som si už užila... Bez podprsenky sa nemôžem nikam pohnúť, dokonca sa už hanbím bez nej aj spávať. Po zákroku chcem začať nový život, budem športovať - behať, plávať, hrať tenis!"

Väčšinou sa všade hovorí a píše o psychických problémoch žien, ktoré nemajú nijaké alebo majú malé prsia a túžia po ich zväčšení, čo sa dá dnes jednoducho uskutočniť s pomocou silikónových implantátov. Ide o estetickú záležitosť. Žena s nadpriemerne vyvinutým "popredím" však často trpí okrem psychických aj vážnymi ortopedickými či neurologickými problémami. "Ramienka podprsenky sa jej obyčajne zarývajú nielen do mäkkých tkanív, ale aj do skeletu. Takáto žena roky trpí na krčnú a hrudnú chrbticu, patologické zmeny môžu vznikať aj na ramenných kĺboch," konštatuje MUDr. Helena Ježovitová, plastická chirurgička zo súkromnej kliniky plastickej chirurgie, estetickej a laserovej medicíny Esthetic. "Problémom nie je len nadmerná váha prsníkov, ale aj to, že prsia sa pri chôdzi pohybujú a práve ich rozhojdanosť, hovoríme tomu pendulácia, spôsobuje na chrbtici najzávažnejšie zmeny."

Väčšinou tri rezy
Pred niekoľkými rokmi riešili delikátny problém mladej, len 15-ročnej slečny, košickí plastickí chirurgovia. Prsia jej narástli do takých obrovských rozmerov, že z každého bolo potrebné odobrať asi štyri kilogramy nadbytočnej hmoty. Išlo už o gigantomastiu, patologicky veľké prsia, keď ich neprirodzená veľkosť neúmerná postave so sebou prináša závažné zdravotné riziko. Obyčajne sa neoperujú také mladé dievčatá, ale niekedy je to potrebné vzhľadom na vážne zdravotné dôvody. Zákroku, pri ktorom dochádza ku zmenšovaniu poprsia, sa hovorí redukčná mamoplastika. Takéto redukcie môžu byť estetické a zo zdravotných dôvodov. Zdravotné sú hradené zdravotnou poisťovňou, len pacientka musí s pomocou potvrdení od ortopéda, neurológa či iných špecialistov vydokladovať, že jej hrozia vážne zdravotné problémy. "Ak na prvý pohľad vidím, že žena má nárok mať tento zákrok zdarma, radšej ju rovno pošlem do štátneho zariadenia," hovorí MUDr. Ježovitová. Pripúšťa, že v súkromnom zariadení je s uhradením takejto operácie zatiaľ problém.

Zmenšovanie prsníkov trvá dve-tri hodiny a robí sa v celkovej anestézii, a preto je potrebné kompletné interné predoperačné vyšetrenie. Vyžaduje sa aj ultrazvuk alebo mamografia. Na mnohých, najmä privátnych, pracoviskách sa však robí v rámci jednodňovej chirurgie - pacientka ide na druhý deň domov. "Pri zmenšovaní poprsia jestvuje viacero druhov techník, chirurg sa rozhoduje v závislosti od konkrétnej pacientky či klientky, podľa potreby," pokračuje chirurgička.

"Musíme si uvedomiť, že koža, tuk či časť mliečnej žľazy sa odoberajú na základe určitého pevne stanoveného vzorca, ktorý určí, kadiaľ rezať, aby sme neohrozili tkanivo na jeho vitalite, aby nám neskôr niečo neodumrelo. Prakticky vždy sa rez vedie okolo dvorca bradavky, tzv. cirkulárny, a zvislo, čiže od bradavky smerom nadol. Horizontálny rez v podprsnej ryhe nemusí byť vždy, ale málokto si zas veľmi veľké prsia trúfne odoperovať z dvoch rezov, väčšinou sú teda tri, posledné dva menované akoby v tvare obráteného písmena T. Pri dôslednej technike šitia sú jazvičky veľmi pekné a po roku, dvoch, ich je minimálne vidieť - len ako tenulinkú bledšiu čiarku. My používame vstrebateľné vnútrokožné stehy, vo všeobecnosti sa však inde stehy vyberajú po dvoch, troch týždňoch. Prsník potom ešte vyzrieva, nadobúda svoj definitívny tvar, aj rok, rok a pol, ale výsledok zákroku, vzhľad prsníkov, najmä, čo sa týka novej polohy dvorca a bradavky, možno posudzovať už o 5-6 týždňov od operácie." Samozrejme, treba si uvedomiť, že prsníky ženy sa v priebehu života menia, žena môže pribrať, schudnúť, otehotnieť, užívať hormóny - plastická chirurgia vždy rieši momentálny stav.

Gravitácia nepustí
Transfúzie krvi sú dnes pri takýchto zákrokoch veľmi zriedkavé. Krvácanie sa dnes okamžite zastavuje elektrokoaguláciou. Samozrejme, v závislosti od množstva odoperovanej hmoty dochádza k strate istého objemu krvi, ale aj bielkovín v lymfatickom tkanive, a tak pacientka po zákroku dostáva infúznu liečbu a je krytá antibiotikami. V niektorých zariadeniach sa na odvádzanie prebytočnej krvi do rany zavedú sacie drény, ktoré sa odstraňujú niekoľko dní po operácii. Doktorka Helena Ježovitová tvrdí, že stav po operácii paradoxne vôbec nebýva nejako zvlášť bolestivý: "Pre klientku je to doslova odľahčenie, chrbtica sa jej doslova do 24 hodín napruží. Zotavovanie z opuchu a krvných podliatin trvá približne dva-tri týždne, keď žena nosí špeciálnu podprsenku. Po zmenšení poprsia však vo všeobecnosti odporúčame nosiť pre zachovanie pekného, plného dekoltu podprsenku, pretože - povedzme si to na rovinu - gravitácia nepustí. Mnohé dámy po zmenšení nadmerne veľkých prsníkov začnú doslova nový život - inak sa obliekajú, češú, chodia na kúpalisko, do fitnes, robia všetko, čo pre ne dovtedy nepripadalo do úvahy."

Pri bežnej redukčnej mamoplastike zostáva mliečna žľaza funkčná, pretože jej centrálna časť, z ktorej vychádzajú mliekovody, ostane plne zachovaná. Žena teda môže aj po takomto zákroku dojčiť, pri ženách, ktoré ešte nemali deti, je v tomto smere potrebná väčšia opatrnosť. Iná situácia je, ak sú prsia natoľko padnuté, že je potrebné použiť techniku, pri ktorej sa nanovo transplantujú bradavky, vtedy dojčenie neskôr nie je možné. U mladých dievčat a žien chirurgovia takúto techniku nepoužívajú.

Samozrejme, každý chirurg sa musí či už pred estetickým alebo zdravotným zákrokom tohto typu podrobne pozhovárať s pacientkou, aby si navzájom vyjasnili svoje možnosti, očakávania i prípadné riziká operácie. Komplikácie pri takýchto výkonoch však bývajú zriedkavé a paradoxne najväčšie riziko predstavuje samotná narkóza. "Ahojte dievčatá a ženy, mňa operovali na Klinike plastickej chirurgie v bratislavskom Ružinove a chcem povzbudiť tie, ktoré ešte váhajú, majú bolesti hlavy, krku, zárezy od podprsenky, nebojte sa, stojí to za to," napísala v internetovej diskusii Jana. "Ja som veľmi spokojná, operácia bola v pohode, jazvy sa mi hoja pekne, momentálne ešte nosím - aj v noci - špeciálnu podprsenku, ale už sa teším, kedy si konečne kúpim podprsenku 80B a nie 80E ako dosiaľ. Neľutujem, že som sa takto rozhodla!"

Kedy zmenšovanie poprsia hradí poisťovňa
"Daný výkon je možné hradiť z verejného zdravotného poistenia v prípade, že je k dispozícii tzv. zdravotná indikácia. Čiže pacientka má zdravotné ťažkosti (napr. pri dýchaní, neurologické, ortopedické problémy a iné) a výkon by bol súčasťou
 
diagnosticko-liečebného postupu, nebol by kozmetický. Toto vyplýva zo zákona 577/2004. Zdravotné dôvody, resp. stavy vedúce k takejto indikácii, sú rôznorodé. V zásade sa k nim vyjadrujú odborníci z oblasti gynekológie, endokrinológie, neurológie a ortopédie," vysvetľuje Mgr. Zuzana Horníková zo zdravotnej poisťovne Dôvera.

Text: Bianka Stuppacherová pre Magazín Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK