Presunúť na hlavný obsah

Dojčenie nemá taký vplyv na zdravie dieťaťa, ako sa tvrdí

Rodinné vzťahy

Niektoré ženy cítia vinu za to, že svoje deti dojčili málo alebo vôbec.

Nórski vedci však tvrdia, že by sa mali upokojiť. Dojčenie nemá až taký výrazný vplyv na zdravie dieťaťa, ako sa často tvrdí. Údajne všetko podstatné pre zdravie dieťaťa sa odohrá ešte počas tehotenstva.


Profesor Sven Carlsen z Nórskej univerzity vedy a technológií tvrdí, že jediným potvrdeným vplyvom na zdravie dieťaťa je lepší mentálny vývoj. "Zdá sa, že deti dojčené materským mliekom majú miernu výhodu vo výške IQ," uviedol Carlsen, no zároveň dodal, že aj to ešte musia potvrdiť rozsiahlejšie štúdie na väčšom počte detí.

Carlsen vyhodnotil vyše 50 výskumov vplyvu dojčenia na zdravie dieťaťa. Najväčší z nich robili v Bielorusku na 17-tisíc deťoch. Aj ten však potvrdil, že dojčené deti napríklad nemajú nižšie riziko vzniku astmy či alergií.

Carlsen netvrdí, že dojčenie je nepotrebné, no matky, ktoré z rôznych dôvodov dojčiť nemôžu, by sa za to nemali cítiť vinné. Podľa neho za schopnosťou či neschopnosťou produkcie dostatočného množstva mlieka je hladina mužského hormónu androgénu v tele matky počas tehotenstva. "Tehotné ženy s vyššou hladinou androgénu dojčia menej," hovorí nórsky vedec. Napríklad existuje jednoznačná súvislosť medzi ďalším mužským hormónom testosterónom a schopnosťou dojčiť. Až do roku 1980, kým sa nenašli vhodnejšie lieky, sa testosterón používal na zastavenie dojčenia, ak nebolo zo zdravotných dôvodov žiadané.

Vedec verí, že je to placenta a nie materské mlieko, čo určuje, aké bude dieťa zdravé. "Ak ste tehotná, mali by ste viesť taký zdravý život, ako je len možné. Prestaňte fajčiť, znížte pitie kávy a čaju a vyhýbajte sa alkoholu," radí profesor. Zároveň dodáva, že ženy, ktoré nedojčia, by sa o zdravie dieťaťa nemali obávať. "Myslím, že je čas, aby sa všetci, ktorí robia okolo dojčenia veľa kriku, upokojili."

Podľa jeho názoru najväčší prínos dojčenia je ekologický. Ušetrí sa energia na výrobu fliaš, ich sterilizáciu a na výrobu mlieka vhodného pre dojčatá.

Fakty o dojčení
• neznižuje zdravotné riziká detí, všetko podstatné sa udeje už počas tehotenstva
• jediný potvrdený prínos dojčenia je zlepšenie mentálnych schopností detí
• dojčenie neznižuje ani riziko vzniku astmy a alergií

Text: Miroslav Vajs pre éŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK