Presunúť na hlavný obsah

Deťom lesbických párov sa darí lepšie v škole aj v živote

Rodinné vzťahy

Výchova detí dvoma matkami sa nijako neodráža na ich zdravom psychickom vývoji.

To je záver štúdie, ktorú vykonali americkí vedci na prvej generácii detí vychovávaných lesbičkami. Ich matky sa dali umelo oplodniť pred osemnástimi rokmi.

Lesbické matky hodnotili svoje sedemnásťročné deti lepšie ako matky mladistvých, ktorí mali tiež otcov. Boli na tom vraj tiež lepšie zo sociálneho hľadiska a z hľadiska vzdelania a boli menej agresívne a menej porušovali pravidlá.

Akokoľvek, násťroční, ktorých matky tvrdia, že zažili homofóbiu a šikanu, boli úzkostlivejší a mali viac depresívnych príznakov ako ich vrstovníci. Nie je jasné, či ich úzkosť pramenila zo šikanovania alebo niečoho iného.

Americká štúdia, ktorú zverejnil časopis Pediatrics, je prvá, ktorá sledovala deti lesbických párov od ich počatia až po dospelosť. "V Spojených štátoch amerických je toľko miest, kde páry rovnakého pohlavia nemajú možnosť adoptovať si dieťa alebo ho vziať do pestúnskej starostlivosti," hovorí Nanette Gartrell z Kalifornskej univerzity. "Ale nie je jediná štúdia, ktorá by ukazovala, že tieto deti majú nejaké problémy s psychologickým prispôsobením sa."

Gartrell uviedla, že ľudia, ktorí odmietajú rodičovské páry rovnakého pohlavia, často poukazujú na kultúrne a náboženské hodnoty, iní zase tvrdia, že vyrastať s dvoma matkami alebo s dvoma otcami nemôže byť pre dieťa dobré.

Neexistuje ale pevný dôkaz, že by homosexuálne rodičovské páry boli horšie alebo lepšie ako páry konvenčné, uvádza Gartrell, ktorá žije tiež v partnerstve so ženou. "To, čo robí rodičovstvo dobrým, je láska, zdroje a zapojenie do života dieťaťa," povedala.

Štúdia hodnotila 77 rodín, v ktorých žili chlapci a dievčatá. Vedci sa pýtali lesbických matiek na ich deti a každé dieťa vyplnilo psychologický dotazník. Keď vedci porovnali výsledky toho, ako matky žijúce v konvenčných rodinách hodnotia svoje deti, zistili, že deti párov rovnakého pohlavia mali v školách lepší prospech, mali menej spoločenských problémov, menej často porušovali pravidlá a boli menej agresívne.

Pokiaľ ide o to, ako deti hodnotili sami seba, nebol rozdiel medzi tým, či poznali identitu biologického otca alebo nie. Nie je jasné, prečo zo psychického hľadiska boli na tom deti rodičov rovnakého pohlavia lepšie ako deti heterosexuálnych párov.

Podľa Gartrellovej môže byť jedným z dôvodov to, že lesbické matky plánovali rodičovstvo starostlivo, boli pripravené pomáhať svojim deťom a čeliť všetkým diskriminačným javom. "Boli to želané deti, nenarodili sa náhodou," uviedla Gartrell. Podľa posledných dát žije v Spojených štátoch amerických 250-tisíc detí v rodinách, kde sú partneri rovnakého pohlavia.

Text: ČTK
Foto: SHUTTERSTOCK