Presunúť na hlavný obsah

Pozor! Čierny kašeľ sa vrátil

Rodinné vzťahy

Očkovanie proti čiernemu kašľu (odborne pertussis) je súčasťou pravidelného detského očkovacieho kalendára.

Pediatri proti tomuto nebezpečnému bakteriálnemu ochoreniu dojča do jedného roka veku zaočkujú troma dávkami vakcíny, preočkovanie sa robí v 6. roku života. Aj preto si laická verejnosť často myslí, že toto ochorenie sa u nás podobne ako detská obrna či osýpky už nevyskytuje. Lenže vysoko nákazlivý "divý kašeľ", ako ho kedysi nazývali, sa vracia.

"Výskyt čierneho kašľa bol u nás dlhodobo veľmi nízky, vyskytoval sa len sporadicky," hovorí MUDr. Mária Avdičová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici. "Lenže v roku 2008 významne, až 5-násobne stúpol, hoci úmrtie zaznamenané nebolo." A to sme na tom v porovnaní s viacerými vyspelými krajinami ešte dobre, počet ochorení na 100-tisíc obyvateľov má Slovensko nižší ako priemer v krajinách EÚ. Najvyššiu chorobnosť má Holandsko, pravdepodobne práve pre benevolentný prístup k očkovaniu, ktoré je u nás povinné. V susedných Čechách už takisto zaznamenali pomerne vysoký počet ochorení s ťažkým priebehom.

Čierny, divý, somársky či dávivý kašeľ získal svoje ľudové prívlastky preto, že chorobu charakterizuje záchvatovité kašľanie (najmä v noci), pri ktorom pacient očervenie až zmodrie, má vyplazený jazyk a nasleduje hlasný nádych pripomínajúci kikiríkanie kohúta či híkanie somára. Záchvaty sa môžu končiť vracaním a sú také silné, že dieťa má tmavé modriny pod očami, opuchnuté viečka, krváca do očných spojiviek, má poranenú uzdičku jazyka a celkovo "uplakaný výraz tváre". U dojčiat dochádza až k poruchám dýchania, hoci medzi hlavné komplikácie často končiace smrťou patria zápaly pľúc.

Prečo sa toto nebezpečné ochorenie napriek vysokej preočkovanosti obyvateľstva vracia? "Čierny kašeľ sa vrátil, pretože nie všade vo svete sú dobré očkovacie programy, veľa detí nemá prístup k očkovaniu (len v Európe ich je viac ako 600-tisíc), a tak sa baktéria v populácii udržiava. Pohyb obyvateľstva, cestovanie, k jej prenosu len prispieva," vysvetľuje MUDr. Jarmila Pertinačová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave. Navyše, hladiny protilátok proti tejto chorobe u dospievajúcich a dospelých klesajú, pretože v 13. roku života sa povinne očkuje len proti záškrtu, tetanu a detskej obrne. Priebeh ochorenia je u nich síce miernejší, často netypický, nebezpečné je však to, že sú infekční a šíria nerozpoznanú nákazu. Takto prednedávnom na Slovensku ochorelo plne dojčené, ešte nezaočkované 3-mesačné dievčatko, na ktoré podľa neskoršieho vyšetrovania chorobu preniesla len mierne pokašliavajúca 13-ročná, v detstve riadne zaočkovaná sestra. Protilátky dieťa nedostalo ani v materskom mlieku, pretože matka ich vo svojom veku už takisto nemala! Dieťa prežilo, ale možno bude mať doživotné následky.

Aj preto sa čoraz častejšie hovorí o potrebe posilňovacej dávky vakcínou proti čiernemu kašľu pre dospievajúcich. Takúto úpravu v očkovacom kalendári už zaviedlo Rakúsko, Francúzsko, Taliansko, Nemecko či Švédsko. "Adolescenta možno zaočkovať proti čiernemu kašľu v 13. roku veku spoločne s povinným  očkovaním proti záškrtu, tetanu a detskej obrne, vtedy rodič dopláca 18,31 eur," hovorí pediatrička z Bratislavy MUDr. Marta Špániková. "Ale aj dospelí, najmä mladé ženy ako budúce mamičky sa pre ochranu svojho dieťatka môžu dať zaočkovať vakcínou v trojkombináci záškrt-tetanus-čierny kašeľ za 15,04 eura." Pred troma rokmi bol napríklad vysoký výskyt čierneho kašľa v Slovinsku či Chorvátsku, čo sú krajiny, kam v lete cestujeme k moru. Na čierny kašeľ musia opätovne začať myslieť aj lekári, pretože až v 30 percentách dráždivého kašľa u dospelých trvajúcom viac ako jeden týždeň bola z krvi potvrdená táto nebezpečná nákaza, ktorá sa prenáša kvapôčkovou infekciou!

Dve štádiá čierneho kašľa

I.
- pokašliavanie, nádcha, mierne zvýšené teploty
- svrbenie očí
- únava, nechutenstvo

II.
Väčšie dojčatá a malé deti

- náhle, často v noci rad kašľavých, hlučných nádychov
- hlasné, štekavé nadýchnutie
- vykašliavanie či vydávenie malého množstva hustého hlienu
- malé dojčatá nevykašliavajú, nemajú kašľací reflex, posmrkávajú a dusia sa
Dospelí
- viac ako 10 dní dráždivý suchý kašeľ bez teploty
- ženy pri kašli niekedy neudržia moč
- únava sa stupňuje

Komplikácie ochorenia

Menej závažné: opuch tváre, krvácanie z nosa, poranenie uzdičky jazyka, zápal stredného ucha
Závažné: zápaly pľúc (až 54 percent úmrtí), opakované vracanie, ktoré vedie k podvýžive, druhotné bakteriálne a vírusové infekcie z oslabenia organizmu, ochorenia mozgu spojené s kŕčmi a krvácaním doň
Trvalé následky: slepota, hluchota, mentálna retardácia

Zdroj: Bianka Stuppacherová pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK