Presunúť na hlavný obsah

Zdravie vplýva na kvalitu vlasov. Pomôže selén aj biotín

Móda a krása

Vzhľad, kvalitu a zdravie vlasov ovplyvňuje aj zdravotný stav. Napríklad operačný zákrok spojený s narkózou a choroby predstavujú pre vlasy veľkú záťaž.

Narkóza môže organizmus natoľko zaťažiť, že u niektorých ľudí sa to prejaví aj dočasným zvýšeným vypadávaním vlasov. Po vyliečení aj ťažkých ochorení často nastáva spontánna úprava rastu vlasov, no všeobecne sa odporúča, aby ste vlasom pomohli správnou regeneráciou. Štítna žľaza (znížená funkcia štítnej žľazy, strava chudobná na jód) a poruchy imunitného systému - tieto ochorenia správne odhalí len lekár, ktorý následne určí ďalšiu liečbu.  Užívanie niektorých liekov (lieky na zníženie cholesterolu, vysokého krvného tlaku, niektoré lieky proti depresii, antibiotiká) môže tiež predstavovať zásadný problém. Všímajte si príbalové letáky užívaných liekov a pokiaľ si všimnete, že pri pravidelnom užívaní liekov na predpis vaše vlasy akosi strácajú na sile, poraďte sa s lekárom.

Čo pomáha regenerácii vlasov
- Rybí tuk 2 x denne.
- Zinok 15 mg denne.
- Biotín 1.000 mcg denne (užívajte spolu s B-komplexom, ktorý dokáže potlačiť prílišné mastenie vlasov a ich lupinatosť).
- Vitamín B-komplex jednu tabletu 2x denne pri jedle.
- PABA 100 mg denne. PABA je kyselina para-aminobenzoová, ktorá patrí do skupiny vitamínov B - vitamín B10. Pomáha udržiavať zdravú pleť, nechty a vlasy. A pozor: dokáže zmierniť šedivenie či vznik stareckých škvŕn!
- Selén: 200 mcg 1x denne (dodržujte toto množstvo, vyššie dávky môžu škodiť).
- Železo (výbornými prírodnými zdrojmi sú špenát či sušené marhule).

Ďalšie odporúčania na doplnenie stravy: svoju stravu obohaťte o vajíčka, výrobky z ovsenej múky, ryby, šampiňóny, tekvicové jadierka či sójové klíčky.
Vyskúšajte bylinky: žihľavu, rumanček pravý či lopúch obyčajný. Všetky tieto prírodné lieky kúpite sušené v lekárňach. Tieto bylinky môžete používať na oplachovanie vlasov po umývaní, domácu liečbu môžete doplniť aj o popíjanie čaju zo žihľavy a z rumančeka, z lopúcha obyčajného si môžete pripraviť aj silný odvar, ktorým si budete pravidelne masírovať pokožku hlavy. 

Text: Zuzana Hlavačková pre Magazín Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK