Presunúť na hlavný obsah

Zúfalé ženy sa utiekajú k výpočtom astrológa

Rodinné vzťahy

Astrológ a psychiater MUDr. Eugen Jonáš má osemdesiat rokov a jedenásť detí. Je objaviteľom metódy prirodzenej regulácie počatia?

"Baby, nemôžete mi niektorá poslať dotazník od doktora Jonáša?"

Otázky tohto druhu patria medzi najčastejšie na internetových stránkach, ktoré navštevujú detíchtivé ženy. Aj po štyroch desaťročiach od zverejnenia metódy prirodzenej regulácie počatia je jej autor, dnes už 80-ročný Eugen Jonáš z Mane, priam na roztrhanie. "Odporúčam kontaktovať doktora Jonáša," radí neznáma pani na internetovej stránke Modrykonik.sk.

"Aj ja som sa riadila jeho pokynmi, lenže bez úspechu," pripája sa iná. "Ale čo som dala kontakt kamoške, tak tá je už dvojnásobná mamička," pokračuje.

Nie je výpočet ako výpočet
Záujem o Jonášove výpočty má svoje prílivy a odlevy. Súčasný vzostup súvisí aj s reláciou, ktorú začiatkom tohto roka odvysielala televízia TA3. Odvtedy drnčí telefón v Mani, v tamojšom Jonáš centre, oveľa častejšie. Niekedy ho zdvihne sám doktor, inokedy manželka alebo dcéra. "Túto živnosť má moja manželka, ja jej už iba vypomáham," vysvetlil Jonáš. Oženil sa až v päťdesiatke so svojou podstatne mladšou klientkou, ale stihli ešte mať 11 detí.

Jonášovci sú vraj živou reklamou prirodzenej regulácie počatia. Ale doktor netvrdí, že všetkých päť synov a šesť dcér sa narodilo na základe jeho astrologických výpočtov: "Výpočty sa niekedy robili a inokedy ani nie," povedal. Jonáš centrum robí záujemkyniam výpočty dvojakého druhu.

Ak žena pozná iba deň, mesiac, rok a miesto svojho narodenia, tak jej poskytnú takzvaný malý výpočet. Dozvie sa z neho o svojich neplodných (antikoncepcia) a plodných dňoch na rok dopredu. Ak vie aj presnú hodinu narodenia, môže dostať veľký výpočet s dňami, keď môže počať chlapca alebo, naopak, dievča a s termínmi počatia životaschopného plodu (aby sa vyhla potratu alebo počatiu dieťaťa s telesnou či duševnou poruchou). Malý výpočet stojí 16,60 eura, veľký o 5 eur viac.

Astronómovia sú proti
Keď Eugen Jonáš pred 40 rokmi vydal v Nitre svoju prvú knižnú publikáciu o novej metóde, umožnil tým kritikom, aby použili proti nemu jeho vlastnú zbraň. - výpočty plodných a neplodných dní. Najmä astronómovia mu vyčítali, že sa mýli v takmer každom druhom výpočte. A že v štatistike úspešnosti výpočtov ignoruje 38 percent dotazníkov, ktoré sa mu od žien nevrátili. Čo ak práve ony nežiaduco otehotneli? - pýtali sa kritici.

Vo vtedajšom Československu bola antikoncepčná tabletka ešte ťažko dostupným prostriedkom ochrany pred nechceným počatím. Mnohé ženy sa preto utiekali k Jonášovej metóde. Eugen Jonáš, astrológ a psychiater v jednej osobe, už vtedy tvrdil, že jeho výpočty sú spoľahlivé až na 98 percent. A kritikom odkazoval, že veci vôbec nerozumejú. V tom čase už v Nitre fungovalo stredisko pre prirodzenú reguláciu počatia Astra.

Za výpočet pýtalo jednotný poplatok 100 korún. Stredisko malo aj medzinárodnú vedeckú radu, ktorú viedol Jonášov starý známy, gynekológ z Budapešti Kurt Rechnitz. Ale ten bol v hodnotení úspešnosti metódy opatrnejší. "Počet žien, ktoré s nami spolupracujú je zatiaľ príliš malý na to, aby štatistika mohla byť preukaznejšia. Okrem toho nemáme v stredisku nijakého štatistika," uviedol v polovici roku 1969 doktor Rechnitz.
O rok neskôr stredisko Astra pod paľbou kritiky astronómov, ktorí ho vyhlásili za astrologickú poradňu a Jonáša za šíriteľa pavedy, skončilo činnosť. Ale onedlho začali vznikať Astra centrá po celom svete. Všetky poskytovali platené služby a odvolávali sa na Jonáša, hoci s ním nespolupracovali a nemali jeho súhlas.

Jonáš chystá protiúder
Domáca vedecká komunita má k Jonášovej metóde naďalej zdržanlivý alebo odmietavý postoj. Už tradične najkritickejší sú astronómovia. Napríklad Igor Kapišinský považuje celý príbeh s Astrou za hanbu slovenskej kultúry, lebo s vedou to nemalo a nemá nič spoločné. "Toho pána sa už dávnejšie chystám zažalovať," zastrája sa Eugen Jonáš.

Eugen Jonáš a jeho metóda
Astrológ a psychiater MUDr. Eugen Jonáš (80) uvádza, že svoju metódu objavil v roku 1956. Prvý raz ju systematicky opísal v publikácii Zistenie období plodnosti u ženy, pohlavia a životaschopnosti plodu pred 40 rokmi. V tom čase bol Jonáš primárom na oddelení psychiatrie v novozámockej nemocnici.
"Sústredil som sa na preverovanie jedného z hlavných astrologických zákonov, a to na staré asýrsko-babylonske tvrdenie, že žena je plodná v určitej fáze Mesiaca," píše Jonáš v úvode publikácie.

Objavil vraj pritom tri nové zákonitosti. "Nepriaznivé rozpoloženie blízkych nebeských telies vzhľadom na Mesiac zapríčiňuje menšiu životaschopnosť počatého plodu," tvrdí jedna z nich. V posledných rokoch vydal Eugen Jonáš niekoľko ďalších brožúr na túto tému vlastným nákladom. Zároveň sa venuje geopolitickým prognózam. Väčšinou sa končia treťou svetovou vojnou a apokalypsou.
Súčasná finančná kríza má podľa neho už tohto roku viesť k sociálnym revolúciám a ozbrojeným konfliktom.

Vedci sa neradi verejne vyjadrujú k metóde prirodzenej regulácie počatia.
Nakoniec sa nechal presvedčiť MUDr. Michal Kliment, CSc., prezident Spoločnosti pre plánované rodičovstvo.

Možno Jonášove výpočty považovať za metódu plánovaného rodičovstva?
Nie, lebo vedecký svet neakceptuje Jonášovu metódu. Vychádza z faktorov, o ktorých nie je známe, žeby fungovali. Aj naša mimovládna organizácia odporúča len metódy vedecky dostatočne overené, opierajúce sa o biologické zákonitosti. A to nie je ten prípad.

Prečo sa potom metóda doktora Jonáša teší takému záujmu verejnosti?
Veda ešte nepozná všetko a zatiaľ nedokáže pomôcť každému. Zúfali ľudia hľadajú preto pomoc v oblasti ľudového liečiteľstva, rôznych povier a mýtov.

Čo by sa muselo stať, aby Jonášovu metódu uznala aj veda?
Musel by sa uskutočniť výskum, rozsiahle štúdie, aby sa overilo, či jeho výpočty fungujú alebo nie.

Podľa Eugena Jonáša má jeho metóda 99-percentnú úspešnosť a pomohla už takmer dvom miliónom žien na celom svete.
To by mohol povedať každý. Ale kde sa pravdivosť týchto údajov overovala a s akými výsledkami? Ktorý vedecký časopis ich publikoval? Nijaký. Ale bez toho podobné vyhlásenia nemajú cenu. A dokonca vzniká podozrenie, že tu niekto verejne zavádza.

Ale s výpočtami sa obchoduje, mnoho ľudí im verí. Prečo mlčia vedecké inštitúcie?
Veda je veľmi férová, niekedy až priveľmi. Aj k vysloveným tárajom sa snaží správať slušne.

Zdroj: Vladimír Jancura pre Pravdu
Foto: Shutterstock