Presunúť na hlavný obsah

Nočný des môže deti a ich rodičov riadne potrápiť

Rodinné vzťahy

Nočná mora, nočný des alebo "iba" zlé sny? Toto všetko môže stretnúť i vaše dieťa, najmä ak je citlivejšie na vonkajšie podnety.

Spíte a doraz počuje z detskej postieľky neuveriteľný plač. V prvom momente si myslíte, že dieťa spadlo, udrelo sa alebo sa mu určite niečo hrozné stalo. Bežíte, aby ste svojho potomka "zachránili". On však spí. A zo sna hrôzostrašne plače. Snažíte sa ho prebudiť, ale nie ste veľmi úspešní. Až po chvíli, plač ustáva sám. Nuž, ak sa toto stáva aj u vás doma, pravdepodobne vaše dieťa trápi nočný des alebo nočná mora. Niekedy sa za takýmito prejavmi skrývajú iba obyčajné zlé sny. Ako to však rozlíšiť?

Pomoc, často sa budí
Veríme, že keď sa vám dieťa zobudí niekoľkokrát za noc, nie je to nič príjemné. Ak je časté budenie i váš problém, skontrolujte či dieťaťu nie je príliš zima alebo teplo, či nie je smädné alebo či ho niečo nebolí (najmä rast zúbkov dokáže potrápiť). A možno len potrebuje, aby ste boli pri ňom, jednoducho vás potrebuje cítiť pri sebe. Nebojte sa, raz to prejde a dieťatko prespí celú noc.

Keď sa dieťaťu niečo zlé sníva
Zlé sny sa u detí najčastejšie vyskytujú vtedy, keď zažije stresovú situáciu. Pozor! Aj pozitívny stres je stres a dieťa, ktoré horšie spracováva emočné situácie môže i na pozitívne situácie reagovať zlým snom. Viete o tom, že i separačná úzkosť (týmto obdobím si zväčša prejde každé správne sa vyvíjajúce dieťa) môže spôsobiť zlé sny? Našťastie, za zlými snami u detí nemusíte hľadať žiadnu poruchu osobnosti. Veď aj nám dospelým sa občas niečo zlé sníva. Či nie?

Za nočnou morou sa môžu skrývať i problémy v rodine
V tomto prípade sa zvyčajne jedná o tzv. živé sny. Dieťa sa počas nich dá ľahko prebudiť a upokojiť. Takmer vždy vám vie povedať, čo sa mu snívalo a čo ho vystrašilo. Nočné mory sa vyskytujú najmä u detí, ktoré nevedia ešte dostatočne spracovať zážitky predchádzajúceho dňa či u tých, ktoré sú citlivé na akýkoľvek vonkajší vplyv. Neraz si ich odborníci všímajú i u detí neurotických či takých, ktoré zažili v rodine nejakú traumu, napríklad rozvod rodičov, problémy v detskom kolektíve, hádky a podobne.

Trápi vaše dieťa nočný des? Poraďte sa s odborníkom.
Nuž, rozlíšiť nočný des od nočnej mory nebýva vždy pre rodiča jednoduché. Základným pravidlom odlíšenia však býva to, že dieťa sa pri nočnom dese zvyčajne nedá zobudiť. Ďalším znakom je to, že dieťa si sen nepamätá, i keď s vami môže po prebudení komunikovať. Nočný des môže niekedy súvisieť s nezrelou nervovou sústavou dieťaťa alebo s ľahkou mozgovou disfunkciou. Zvyčajne však nie sú patologické a s vekom ustupujú.

Text: -kk- pre oŽene.sk
Foto: Shutterstock