Presunúť na hlavný obsah

Ako sa dá prestúpiť z jednej strednej školy na inú

Rodinné vzťahy

Vybrať s dieťaťom vhodnú strednú školu nie je ľahké a niekedy sa časom ukáže, že to bol omyl. Zmeniť školu sa dá aj v priebehu školského roka, ale podmienkou úspešného prestupu môže byť úspešné vykonanie rozdielovej skúšky.

Dôvody na zmenu školy môžu byť rôzne. Niekedy má dieťa či rodičia pocit, že učivo je príliš náročné, alebo si na žiaka učiteľ “zasadne" a nehodnotí ho spravodlivo, prípadne sa ukáže, že zvolený odbor nie je pre dieťa vhodný. Vážnou príčinou je šikanovanie zo strany spolužiakov, zhoršenie finančnej situácie rodiny, ktorá už nemôže platiť školné na súkromnej škole a hľadá školu štátnu, alebo ak žiak nespraví opravné skúšky. Alebo len obyčajné sťahovanie.

Podľa hovorkyne ministerstva školstva Dany Špankovej žiaci najčastejšie menia školu, keď sa rodina sťahuje do iného mesta a keď má žiak v príslušnej škole psychické problémy. Príčinou prestupu býva aj nespokojnosť s úrovňou výučby, zmena profesijnej orientácie žiaka, na športových školách aj zdravotné dôvody. Zmena školy je vždy vážne rozhodnutie, potvrdzujú to aj skúsenosti niektorých rodičov. Syn pani Marcely začal študovať na strednej priemyselnej škole, ale chce školu zmeniť. “Stále ma otravuje s prestupom na inú školu. Štúdium ho nebaví, príde zo školy a nič iné nepočujem, len - mami, ja tam nebudem chodiť." Hovorím mu, zvládneš to, neboj sa, ale už som takmer bezmocná, každý deň sa to opakuje, nič iné nepočujem, len nezvládnem to, hovorí Marcela, matka študenta.

Jana dovolila dcére študovať na súkromnej strednej škole odbor textil. Po dvoch rokoch štúdia však rodičom oznámili, že tento odbor ďalej nepokračuje a ak chcú, aby dieťa doštudovalo na tejto škole, musí prestúpiť na iný odbor. “Moja dcéra však nič iné nechcela a našťastie sa nám podarilo prestúpiť na jej odbor na štátnu školu. Ako si niečo také môžu dovoliť?" pýta sa matka študentky. Podľa predpisov ani súkromná škola nemôže štúdium zrušiť, ak študujúcim žiakom neponúkne možnosť doštudovať, a to sa stalo, lenže v inom odbore...

Milada je učiteľské dieťa, ale ani jej sa problémy so školou nevyhli. “Ako gymnazistka som sa stala terčom znevažovania dvoch profesoriek, ktoré si ma zaradili ako zlú žiačku. Jedna preto, že v škole predo mnou študovala moja staršia sestra a nespravila mi dobré meno a druhá z presvedčenia, že žiadne dievča v prírodovedných predmetoch nemôže byť dobré - hádam okrem nej. Lepšiu známku ako trojku či štvorku som u nich nedostala, hoci inak som bola jednotkárka. Moja mama ako dlhoročná učiteľka vyhlásila, že s tým si neporadím a pôjdem na inú školu." V polovici štúdia! Vtedy som z toho bola veľmi nešťastná, mala som tu všetky kamarátky ešte zo základnej školy, ale s odstupom času zmenu školy neľutujem. Na starej škole by som si svoj nezaslúžený imidž nikdy nezlepšila," spomína.

Ako postupovať
Školský zákon žiakovi umožňuje prestúpiť zo štátnej na súkromnú školu a naopak, vymeniť dve školy rovnakého typu, ale aj zmeniť odbor štúdia. “Prestup žiaka do inej strednej školy na ten istý alebo iný študijný odbor alebo učebný odbor povoľuje riaditeľ strednej školy, do ktorej sa žiak hlási," informuje Dana Španková z ministerstva školstva. Riaditeľ, ktorý rozhoduje o prijatí nového žiaka z inej školy, však nemá nijakú povinnosť dieťa prijať, nech by dôvody prestupu boli akékoľvek. Podmienkou prestupu je úspešné vykonanie rozdielovej skúšky, ak ju riaditeľ určil.

Ak sa rodičia s deťmi rozhodnú pre zmenu, mali by sa teda najprv informovať u riaditeľa novej školy, či vôbec môže dieťa prijať a za akých podmienok. Či škola dieťa môže prijať, to sa rodičia dozvedia prakticky hneď na prvom stretnutí s riaditeľom. Až keď si podajú na novú školu žiadosť a keď dostanú písomne kladné stanovisko, treba to ohlásiť v starej škole. Niekedy to ide prakticky zo dňa na deň, niekedy to môže trvať dlhšie.

Problémom pri prestupe žiakov môže byť naplnenosť tried a žiadny ďalší žiak sa už do školy kapacitne nezmestí. Alebo dieťa prestupuje na iný odbor a musí urobiť rozdielové skúšky z predmetov, ktoré v predchádzajúcej škole nemali. Ak ich neurobí, ešte vždy môže byť prijaté do nižšieho ročníka.

Rok učiva sa nedá dobehnúť za týždeň. Preto na niektoré školy žiak môže nastúpiť bez rozdielových skúšok s tým, že učivo dobehne po dohode s učiteľom a skúšku urobí dodatočne, až po určitom čase. Tak prijímajú nováčikov napríklad na strednú odbornú školu knihovníckych a informačných štúdií. “V priemere ku nám prestupujú asi dvaja žiaci ročne z rôznych iných škôl - z gymnázií, z obchodných akadémií, z konzervatória aj z technicky zamerancýh škôl. Väčšinou sú to prváci a druháci," hovorí riaditeľ školy Pavol Škovránek. Dôvodom býva pomýlený výber školy - napríklad pod vplyvom rodiča,alebo spolužiaka, nezvládnutie  štúdia pre náročnosť školy (najviac z gymnázií), alebo nesplnenie podmienok príslušnej školy (obchodné akadémie jazyky).

Sú však školy, kam sa dá pridať iba tesne po začiatku. Napríklad bilingválne gymnáziá sú päťročné a prvý rok sa tu intenzívne učí cudzí jazyk. Ak má dieťa dobrú úroveň jazyka, môže pristúpiť ešte po prvom ročníku, ale neskôr je to už nereálne, iba ak by prišlo z iného bilingválneho gymnázia alebo zo štúdia v zahraničí. Skúšky z jazyka musia robiť všetci - už len preto, aby ich vedeli zaradiť do skupín podľa úrovne.

Študenti osemročných gymnázií sú v nevýhode - môžu zmeniť typ školy len po piatom ročníku alebo sa vrátiť na základnú školu a znova absolvovať prijímačky, lenže už na štvorročné štúdium. “Žiak, ktorý navštevuje strednú školu s osemročným štúdiom, môže prestúpiť do strednej odbornej školy s iným študijným alebo učebným odborom alebo do gymnázia so štvorročným alebo päťročným štúdiom najskôr začiatkom piateho ročníka štúdia," potvrdzuje hovorkyňa ministerstva.
Vo všeobecnosti je zmena školy jednoduchšia, ak ide o školu rovnakého typu, rovnaký študijný odbor. O prestup musia žiadať rodičia či iní zákonní zástupcovia dieťaťa, ak ešte nie je plnoleté. Viac informácií na túto tému sa dozviete na www.strednaskola.sk.

Chcete vybaviť dieťaťu inú školu?
Prestup je podmienený predovšetkým súhlasom riaditeľa strednej školy, na ktorú sa žiak hlási. Riaditeľ nie je povinný prijať takého žiaka. Zvyčajne však dôvodom na odmietnutie býva len kapacitná naplnenosť tried.

- Zmenu študijného alebo učebného odboru strednej školy povoľuje riaditeľ strednej školy spravidla na začiatku školského roka. Podmienkou na povolenie zmeny je zdravotná spôsobilosť žiaka na štúdium a spôsobilosť na vykonávanie povolania a úspešné vykonanie rozdielovej skúšky.

- Obsah, rozsah a termín rozdielovej skúšky určí riaditeľ strednej školy. Ak  žiak prestupuje do rovnakého odboru, rozdielové skúšky škola zvyčajne nepožaduje. Platí pravidlo, že čím sú odbory odlišnejšie, tým komplexnejšie sú aj rozdielové skúšky.

- Ak ide o žiaka stredného odborného učilišťa, prestup prerokuje riaditeľ školy s organizáciou, pre ktorú sa žiak pripravuje. Ak v dôsledku prestupu na inú strednú školu  má dôjsť k zmene tejto organizácie, prestup žiaka povolí až po dohode s organizáciou, pre ktorú sa má žiak pripravovať.

- Prestup na inú strednú školu na žiadosť žiaka sa povoľuje po vyjadrení zákonného zástupcu.
ZDROJ: www.modernaskola.sk

Text: Zora Handzová pre magazín Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK