Presunúť na hlavný obsah

Anketa: Dať či nedať dieťa s nádchou do škôlky?

Rodinné vzťahy

Pracujúci rodičia, ktorí majú malé deti to nemajú vždy ľahké. najmä, ak ich potomok príde z materskej školy s nádchou častejšie ako by vám bolo milé.

V kolektíve detí v materskej škole nie je ničím nezvyčajným, že stačí, aby jedno z nich prišlo ráno s nádchou či kašľom a poobede odchádza polovica triedy domov s rovnakými príznakmi. Niektoré materské školy, najmä súkromné, si na takéto situácie dávajú pozor a prechladnuté deti jednoducho od rodičov neprevezmú. Vtedy si však rodič musí zabezpečiť opatrovanie svojho dieťaťa niekým z rodiny prípadne si vziať OČR, čo nie je vždy jednoduché. Iné škôlky naopak, dieťa s nádchou vezmú, nesmie mať však zvýšenú teplotu.

Ako ste na tom vy? Dávate do materskej školy i dieťa s nádchou?
Klaudia Bartošová (29)
V našej materskej škole platí, že ak syn nemá pri nádche hlieny zelenej či žltej farby, bez problémov nám ho ráno učiteľka prevezme. Ak však sa objavia zafarbené hlieny viem, že pravdepodobne má syn infekciu horných dýchacích ciest a o pár dní sa určite pridá i kašeľ. A tak s ním zostávam doma ja, manžel alebo babička, ktorá je už na dôchodku. Samozrejme, nie každý má kde dieťa nechať keď má "iba soplík", ale nie je ani fér poslať takéto dieťa do materskej školy, aby ochorelo niekoľko ďalších detí.

Silvia (32)
Nie je mysliteľné, aby som s každou nádchou zostávala s dcérou doma. Som rozvedená a tak nie je možné, aby sme sa s manželom vystriedali počas nádchy, ktorú má dcéra naozaj často. Veď to by mi žiadny zamestnávateľ netoleroval. A to ani nevravím, že by som mala na výplatnej páske sumu, ktoré by nepokryla ani nájomné a stravu. Dcéru nechám doma až vtedy, ak sa k nádche či kašľu pridá i teplota.

Jana Fričová (35)
Keď syn v septembri nastúpil do materskej školy, nevedeli sme do čoho ideme. Už o dva týždne sme mali doma nádchu, z ktorej sme sa liečili tri týždne. Len čo sa vrátil do škôlky netrvalo dlho a priniesol si pneumokokovú infekciu. Antibiotiká boli nevyhnutné. Vyliečil sa, pridali sme mu i niečo na imunitu, no situácia sa o chvíľu zopakovala znovu. Tentoraz dostal moraxelu. Vtedy sa manžel nahneval a šiel spraviť do škôlky poriadok s tým, že požiadal o výtery všetkých detí i učiteliek. Samozrejme, podozrenie sa potvrdilo. Väčšina detí i dve učiteľky moraxelu mali a tak sa museli preliečiť. Odvtedy si riaditeľka dáva pozor, či prijme dieťa "len" s obyčajnou nádchou.

Text: -maj- pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK