Presunúť na hlavný obsah

Šaman je ten, kto lieči vzťahy

Kariéra

Ako sa z vyštudovanej psychologičky Zory Frešovej stala "čarodejnica.

Zora Frešová skončila vysokú školu s červeným diplomom a cenou rektora, najlepšia v ročníku, hoci päť rokov prednášok, seminárov a skúšok si zhustila do štyroch.

Šesť rokov pracovala ako klinická psychologička. A keď čakala svoje prvé dieťa, život ju postavil pred zásadnú voľbu: buď psychológia, alebo "okultné vedy". "V tom čase som už organizovala semináre o šamanizme, a keď to preniklo do médií, predvolala si ma psychologická komora. Povedali mi: milá kolegyňa, neprajeme si, aby naši členovia propagovali nevedecké metódy.
Takže si môžete vybrať - ak v tom budete pokračovať, nebudete môcť ďalej vykonávať psychoterapeutickú činnosť," spomína Zora Frešová.
Ego jej vraj hovorilo, aby nezahodila roky štúdia, atestácie a prax. Ale keď už bola postavená pred voľbu, srdce jej vravelo niečo iné. Tak bolo rozhodnuté. "Nie som z toho zatrpknutá, šamankou som sa stala práve preto, že som študovala psychológiu, dala mi základ, ktorý si nesmierne vážim," hovorí.

Psychológia a šamanizmus majú podľa nej spoločné to, že liečia vzťahy. Aj keď iným spôsobom. Šamanizmus pracuje s ľuďmi v zmenenom stave vedomia, s tranzovými stavmi, a hoci dnes už mnohé psychologické školy takéto techniky do svojej práce včleňujú, vtedy bola oficiálna čiara medzi "vedou a tým, čo sa považuje za okultizmus", striktnejšia.

Šaman, kúzelník alebo medicinman je dávnoveká funkcia, ktorú vykonávali muži aj ženy v rôznych kultúrach po stáročia. Juhoamerickí Indiáni rovnako ako sibírski severania či austrálski domorodci, všetci potrebovali človeka, ktorý bol pre nich lekárom, učiteľom, psychológom i sociálnym pracovníkom zároveň.
Šaman im prinášal silu a pomoc z inej reality, radil sa so silami prírody. Čo však robí šamanka v 21. storočí a v strednej Európe? "To isté. Je to veľmi stará spomienka v duši každého človeka, archetyp, ktorý je u niekoho uložený hlbšie a u iného bližšie," tvrdí Zora Frešová.

Sny, čarodejnice a prírodné vedy
Už ako päť-, šesťročná vraj mávala sny s čarodejnicami - dnes by povedala, že to boli šamanky. "Nemala som vo svojom okolí nikoho, kto by mi to vysvetlil. Moja rodina je kresťansky založená, sme evanjelici. Vychovávala ma babička, ktorá bola ako učiteľka veľmi racionálne zmýšľajúcim človekom. Ale doma vznikol môj vzťah k prírode," spomína šamanka. Od detstva sa na dlhý čas nedialo nič zvláštne. V puberte študovala dokonca na matematicko-fyzikálnom gymnáziu.

"Nemyslím si, že som sa v tom čase zaujímala o ezoteriku nejako výnimočne. Zaoberala som sa zásadnými otázkami života, odkiaľ prichádzam a kam smerujem, ale nijako som sa v tom od mnohých iných spolužiakov nelíšila," hovorí Zora Frešová.
Z matematicko-fyzikálneho gymnázia išla študovať prírodné vedy: matematiku a biológiu. Psychológia, ktorá ju zaujímala, si ju však našla aj tu. "V čase komunizmu sa na tento odbor nedalo tak ľahko dostať a my sme žili skromne, nemohla som si dovoliť rok nerobiť nič, keby ma neprijali. Ale prišla revolúcia a zhoda udalostí mi umožnila vrátiť sa k môjmu snu a prestúpila som na štúdium psychológie," hovorí. Keď sa stretla so šamanizmom, mala asi 22 rokov.

"Spolužiak písal ročníkovú prácu o zmenených stavoch vedomia a pozval na Slovensko prvých učiteľov z medzinárodnej Nadácie pre štúdium šamanizmu. Kým som sa však prihlásila na prvý seminár, najprv to otestoval môj terajší manžel, vraj či je to pre mňa bezpečné," usmieva sa Zora Frešová.
Môže byť "cestovanie z jednej do druhej reality", ako tomu hovoria šamani, nebezpečné? Ona tvrdí, že môže byť ťažké, a nie vždy človek nájde odpoveď, ktorú hľadá. Ak si niektorí ľudia túto realitu s tou inou zamieňajú, určite to k ničomu dobrému nevedie. Ona však vie celkom dobre fungovať v realitách oboch. Pracuje, stará sa o rodinu, o svoje deti a zároveň sa o každom vážnom rozhodnutí radí so svojimi spojencami, ktorí nie sú z tohto sveta.

Každý potrebuje rovnováhu
Ona je šamankou, manžel politikom. Na prvý pohľad ich manželstvo tvoria dva protipóly: spirituálny a racionálny svet. "Sme spolu už 22 rokov a máme spoločné poslanie. Obom nám záleží na spoločnosti, v ktorej žijeme, ale každý z nás sa jej snaží pomáhať inak," tvrdí Zora Frešová.

Kým ona hľadá pradávne spojenie človeka so zemou v inej realite, on pracuje v parlamente vo výbore pre životné prostredie. "Obaja chceme byť užitoční a chceme liečiť vzťahy, ktoré nie sú zdravé," dodáva šamanka. Ani medzi politikmi sa vraj nestretla so zlým ohlasom na svoju prácu, skôr so záujmom.
Zora Frešová sa šamanizmu venuje už 15 rokov - deväť rokov sa učila na Slovensku a v Rakúsku a šesť rokov učí iných. Na základe voľnej živnosti organizuje semináre aj individuálne liečenia pre ľudí, ktorí hľadajú pomoc. Či už pre seba, pre svojich blízkych alebo zo zvedavosti chcú skúsiť, čo to vlastne je.

"Šaman je ten, kto lieči vzťahy. Vzťah človeka k sebe samému, k iným ľuďom, k svojej minulosti. Keď niečo nie je v rovnováhe, život nefunguje dobre. A to nielen v súkromí, ale aj v celej spoločnosti," vysvetľuje. Na nerovnováhu v duši reaguje aj telo. Každý by si mal preto ustrážiť, či venuje každý deň rovnaký čas starostlivosti o všetky štyri svoje súčasti: o svoje telo, dušu, myseľ aj emócie. "Ľudia často akoby žili v presvedčení, že musia trpieť alebo sú v strese, že sa im život nevydarí.
Pritom o všetko, čo potrebujeme, stačí len požiadať a dostaneme to," hovorí Zora Frešová. Z rovnováhy sa môže vychýliť aj ľudská spoločnosť. "Napríklad terajšia hospodárska kríza nám dáva šancu zamyslieť sa nad tým, kam vedie náš konzumný spôsob života. Máme pokročilé technológie, ale človek nemôže riadiť všetko. Ak nebudeme rešpektovať zákonitosti univerza, obráti sa to proti nám," varuje šamanka.

Šamanské liečenie
Pre šamana je každá choroba dôsledkom nerovnováhy. Ak má niekto migrénu, šaman zisťuje, čo v jeho vzťahoch treba uzdraviť. "Šaman vidí veci v súvislostiach a môže liečiť fyzické, psychické aj existenčné problémy," tvrdí Zora Frešová. Môže sa dať šamanským spôsobom liečiť aj ten, kto v niečo také vôbec neverí?
"V zásade metodika šamanského liečenia funguje u kohokoľvek.

Šamanizmus je však veľmi špecifický spôsob nazerania na svet a to, čo hovorím, alebo rituály, ktoré robím, môžu byť inému človeku celkom cudzie. Každý má v duši túto veľmi starú spomienku, ale môže byť priveľmi vzdialená na to, aby na ňu jeho terajšie poznanie stačilo. Vtedy je účinok liečby slabší. Každý z nás je inak disponovaný a inak vnímavý," vysvetľuje šamanka.
Je to, ako keď prídete k lekárovi a predpíše vám najnovšie lieky, ktoré zaberajú u 99 percent ľudí, u vás zabrať nemusia," dodáva.

INFO:

Zora Frešová
- narodila sa 24. 8. 1971 v Bratislave
- skončila štúdium psychológie na Filozofickej fakulte UK s cenou rektora
- pokračovala v postgraduálnom štúdiu, atestovala z klinickej psychológie, navštevovala semináre z klinickej hypnózy a ďalší odborný psychologický výcvik
- päť rokov pracovala v psychiatrickej liečebni v Pezinku a rok v neštátnom zdravotníckom zariadení
- šamanizmu sa venuje od roku 1995, absolvovala sériu seminárov a trojročný tréning pokročilých metód šamanizmu a šamanského liečenia v medzinárodnej Nadácii pre štúdium šamanizmu
- získala oprávnenie viesť semináre na Slovensku a v Čechách a od roku 2005 učí tradičné metódy liečenia a šamanskej práce
- je vydatá a je matkou dvoch detí

Aký je tento rok
- Rok 2009 je podľa numerológie lakotských Indiánov rokom, v ktorom by sme sa mali zamyslieť nad dôsledkami svojich činov, lebo všetko, do čoho vkladáme svoju energiu, sa zhmotňuje.
- Dvojka, ktorá predurčuje celé tisícročie, je spojená so zemou, a teda so všetkým  hmotným.
- Dve nuly znamenajú kruh života a pripomínajú, že všetko v živote sa deje cyklicky.
- A deviatka na konci je tanec energií: priestor, aby sme uplatnili tvorivosť pri tom, keď budeme svoje sny premieňať na skutočnosť. O čo žiadame, to aj dostaneme.
- Súčet všetkých čísiel je 11 - preto by naše sny aj konkrétne skutky mali zrkadliť našu podstatu, obraz stvoriteľa v nás.

Zdroj: Zora Handzová pre Pravdu
Foto: ROBERT HŰTTNER