Presunúť na hlavný obsah

Slovenské ženy, hor sa do práce! Zvýšime výkon

Kariéra

Jednou z možností zvýšenia tvorby hrubého domáceho produktu na Slovensku je zvyšovanie podielu pracujúcich žien.

Ako upozorňuje Inštitút finančnej politiky pri ministerstve financií SR, Slovensko už v súčasnosti zaostáva za vyspelými krajinami Európskej únie v podiele žien na pracovnom trhu.

Kým v pôvodných 15 členských štátoch EÚ je podiel ekonomicky aktívnych žien na úrovni 66 % zo všetkých žien nad 15 rokov, na Slovensku je tento podiel 61 %. "Pritom zvýšenie participácie aspoň na úroveň priemeru krajín EU 15 by zvýšilo HDP Slovenska modelovo o 1,6 percentuálneho bodu," upozorňuje IFP.

Opatrenia štátu na podporu zamestnanosti žien by mali podľa inštitútu smerovať do zavedenia daňového zvýhodnenia druhého zarábajúceho v porovnaní s prvým zarábajúcim. Zvýšiť by sa mala podpora výdavkov spojených so starostlivosťou o dieťa a podpory predškolských zariadení, ako aj flexibilita počtu odpracovaných hodín na pracovisku a podpora inštitútu "telework".

Relatívne nižší podiel ekonomicky aktívnych žien v porovnaní s pôvodnými 15 členskými štátmi únie sa podľa inštitútu týka predovšetkým mladšej a staršej generácie. Hlavnými dôvodmi, pre ktoré slovenské ženy pracujú menej v porovnaní s vyspelými krajinami, sú podľa IFP staranie sa o dieťa, účasť na štúdiu a dôchodok.

Zo spoločenského pohľadu podľa inštitútu nie je vhodné, aby boli tieto skupiny nútené si hľadať prácu. "Z pohľadu starnutia populácie je však nevyhnutné, aby boli v čo najväčšej miere odstránené bariéry, ktoré by týmto skupinám žien bránili sa zamestnať, ak by mali záujem," upozorňuje inštitút.

Nízka participácia žien na trhu práce je spôsobená aj relatívne nízkym vekom odchodu do dôchodku. Ten sa podľa IFP síce postupne zvyšuje, ale v roku 2009 bol v prípade ženy s dvomi deťmi 57,5 roka najnižším zo všetkých krajín Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). "Postupným zvýšením dôchodkového veku na 62 rokov do roku 2024 sa tento rozdiel podstatne zníži, stále však bude nižší ako v ostatných krajinách OECD," dodáva inštitút.

Text: SITA
Foto: SHUTTERSTOCK