Presunúť na hlavný obsah

Skôr ako pôjdete na úrad práce

Kariéra

Ako často vám musí úrad práce ponúknuť prácu, dokedy môžete byť v evidencii a kto za vás bude počas obdobia, kedy nepracujete, platiť odvody?

Na základné otázky o podmienkach na úradoch práce odpovedali pracovníci Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. 


Prišiel som o prácu. Dokedy sa mám hlásiť na úrade práce?
Občan môže (nie je to povinnosťou) osobne podať žiadosť o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie po ukončení pracovného pomeru na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny v mieste trvalého bydliska. K žiadosti o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie nie je potrebné dokladovať zápočtový list, stačí predložiť občiansky preukaz a potvrdenie s presným dátumom ukončenia zamestnania (zápočtový list je možné dokladovať úradu práce, sociálnych vecí a a rodiny dodatočne). Ak občan podá žiadosť do 7 kalendárnych dní od rozviazania pracovného pomeru do evidencie uchádzačov o zamestnanie je zaradený nasledujúcim dňom po rozviazaní pracovného pomeru.

Ako často sa musím hlásiť na úrade práce? Aké sú podmienky?
Uchádzač o zamestnanie je povinný aktívne si hľadať zamestnanie a aktívne hľadanie zamestnania osobne preukazovať úradu najmenej raz za kalendárny mesiac v termíne a na mieste určenom úradom práce, sociálnych vecí a rodiny. Uchádzač o zamestnanie je povinný na účel ponuky vhodného zamestnania alebo účasti na niektorom z aktívnych opatrení na trhu práce byť k dispozícii úradu práce, sociálnych vecí na rodiny do troch pracovných dní od doručenia písomnej výzvy alebo ústneho vyzvania úradom práce, sociálnych vecí a rodiny pri osobnom kontakte s uchádzačom o zamestnanie. Tiež je povinný najneskôr do troch pracovných dní písomne oznámiť každú zmenu oproti predchádzajúcemu zápisu v evidencii uchádzačov o zamestnanie.

Chcel som navštíviť miestneho podnikateľa a popýtať sa u neho na prácu, ale vyhodil ma a žiadne potvrdenie mi nedal. Čo v takom prípade?
Žiaľ, v takomto prípade musí uchádzač o zamestnanie zvoliť iného zamestnávateľa alebo iný spôsob aktívneho hľadania zamestnania. 

Ako často mi musí úrad práce ponúknuť nejaké miesto?
Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny je povinný uchádzačovi o zamestnanie najmenej raz za kalendárny mesiac ponúknuť vhodné zamestnanie alebo účasť na niektorom z aktívnych opatrení trhu práce.

Musím si platiť odvody, keď nemám príjem zo zamestnania?
Ak si občan nepodá žiadosť o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie, vyplýva mu zákonná povinnosť hradiť si zdravotné poistenie sám, ak bude zaradený do evidencie uchádzačov o zamestnanie, zdravotné poistenie platí počas evidencie štát. Je na slobodnom rozhodnutí každého občana či si podá žiadosť o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie alebo bude dobrovoľne nezamestnaným občanom, pre ktorého vyplýva jediná zákonná povinnosť - hradiť si zdravotné poistenie.

Kedy mi vznikne nárok na podporu?
Nárok na dávku v nezamestnanosti vzniká uchádzačovi o zamestnanie ak má platené poistenie v nezamestnanosti najmenej 3 roky za posledné 4 roky alebo najmenej 2 roky za posledné 4 roky pri zamestnaní na dobu určitú. V prvom prípade je dĺžka vyplácania 6 mesiacov, v druhom prípade 4 mesiace. Výška dávky v nezamestnanosti je 50% denného vymeriavacieho základu. Vyplácanie dávky v nezamestnanosti je v kompetencii Sociálnej poisťovne. 

Aký je rozdiel medzi záujemcom o prácu a uchádzačom o zamestnanie?
V zmysle platného zákona o službách zamestnanosti môže byť uchádzačom o zamestnanie osoba, ktorá môže pracovať, chce pracovať a hľadá zamestnanie (čiže je nezamestnaná) a je vedená v evidencii uchádzačov o zamestnanie úradu práce a ktorá: 
a) nie je zamestnanec, čiže nie je v pracovnom pomere alebo obdobnom pracovnom vzťahu,
b) neprevádzkuje ani nevykonáva samostatnú zárobkovú činnosť,
c) nevykonáva zárobkovú činnosť v členskom štáte Európskej únie alebo v cudzine,
d) vykonáva zárobkovú činnosť, za ktorú mzda alebo odmena nepresahuje 65 percent zo sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu, platného k prvému dňu kalendárneho mesiaca, za ktorý sa preukazuje výška mzdy alebo odmeny, zvýšeného o príslušné úhrady preddavku na poistné na zdravotné poistenie a poistného na sociálne poistenie platené zamestnancom a preddavku na daň z príjmov, pričom za zárobkovú činnosť sa považuje osobné vykonávanie činností na základe pracovnoprávneho vzťahu podľa osobitného predpisu alebo iného právneho vzťahu podľa osobitných predpisov; skutočnosti o výške mzdy alebo odmeny preukazuje uchádzač o zamestnanie úradu práce za uplynulý kalendárny mesiac v určenom termíne.

Záujemca o zamestnanie  na účely tohto zákona je občan, ktorý pracuje a hľadá si iné zamestnanie alebo ktorý má záujem o poskytovanie odborných poradenských služieb a služieb vzdelávania a prípravy pre trh práce a nie je uchádzačom o zamestnanie.

Ako dlho môžem byť v evidencii úradu práce?
Zákon časovo neobmedzuje dĺžku evidencie uchádzača o zamestnanie. Zotrváva v nej teda buď dovtedy kým nepožiada sám o vyradenie z nej, alebo nenastanú zákonné dôvody pre jeho vyradenie.

Kvôli čomu ma môžu z evidencie uchádzačov o zamestnanie vyradiť? 
Úrad vyradí uchádzača o zamestnanie z evidencie uchádzačov o zamestnanie napríklad dňom zistenia:
a) vykonávania práce bez pracovného pomeru alebo obdobného pracovného vzťahu,
b) nástupu do zamestnania,
c) nedodržania povinností voči úradu práce, ktoré predpisuje zákon o službách zamestnanosti bez vážnych dôvodov,
d) nespolupráce s úradom alebo
e) že mu bolo v členskom štáte Európskej únie alebo v cudzine udelené povolenie na zamestnanie.

Zákon o službách zamestnanosti však špecifikuje množstvo ďalších dôvodov vyradenia z evidencie, ku ktorým samozrejme patrí aj požiadanie uchádzača o zamestnanie o vyradenie z evidencie na vlastnú žiadosť.

Text: -jpa- pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK