Presunúť na hlavný obsah

Levanduľový zázrak v záhrade Vladimíra Píša

Bývanie

Vedec agrochemik Vladimír Píš vysvetľuje, prečo je slovenské hrozno mimoriadne voňavé.

Stará hora, jeden z najcennejších pezinských vinohradov, s terroirom žičlivým pre Rizling vlašský či Veltlínske zelené, ukrýva v sebe miniatúrnu stredomorskú záhradu. Pred pár rokmi ju vytvoril Vladimír Píš, vedec agrochemik, milovník dobrého vína a obdivovateľ provensálskej levandule.


Píš skvele rozumie pôde. Šéfuje laboratóriu na Výskumnom ústave pôdoznalectva a ochrany rastlín. V náplni jeho práce je rozpitvať pôdu do najmenšieho detailu. Keď pred dvanástimi rokmi svokrovcom vrátili dedičné vinohrady na pezinskej Starej hore, získal vedec cenné prírodné laboratórium. A začal sa jeden neuveriteľný experiment za druhým.

Tri riadky vinohradu v dĺžke nejakých 350 metrov na slnkom zaliatej terase premenil Vladimír Píš spolu s rodinou na nevídanú záhradu. Pezinčania jej dali prívlastok levanduľová. V lete do diaľky uprostred zeleného viničného mora žiari neprehliadnuteľný fialovo-modrastý ostrovček.

Keď počas nedávnych otvorených malokarpatských vinohradov zavítali k Píšovi návštevníci, nemo užasli. Nevedeli, čo skôr obdivovať.

Hostiteľ nalial do pohára skvelý Rizling vlašský, neskorý zber z lanského roku. Veľkovýrobou sprofanované víno sa trblietalo v pohári. Najprv zaujalo nádherným plným buketom a v ústach ešte aj po prehltnutí dúšku zostávala dlhá príjemná dochuť. Akoby vo víne rozvoňala celá Píšova záhrada, v ktorej rastú aj sladké figy, granátové jablká a mandle.

Píš s potešením prezrádza, ako sa mu darí rok čo rok vyrobiť výnimočne dobrý rizling. Tento vinár amatér získal hneď na začiatku svojej vinárskej kariéry cenu na Vínnych trhoch Pezinok v roku 2000 za znovuzrodenie Rizlingu vlašského v jeho pôvodnej kráse. Nerobí nič menej a nič viac ako vinári v znamenitom francúzskom Chateau Pétrus.

Na jednom letoraste ponecháva iba jeden strapec. Neľutuje zhodiť dva ďalšie, aby ker dodal rastline to najlepšie, čo sa v pôde so žulovým a na rizlingovej terase najmä s bridlicovým podložím nachádza. Prebierku robí hneď po odkvete. "Počkám si, keď bobule dosiahnu veľkosť hrášku a všetky strapce, ktoré sú zbytočné, idú dolu," vraví Píš.

Úžasnú vôňu získava rizling počas slnečných septembrových dní. Cez deň je ešte horúco, zato v noci teplota prudko klesá. V tej chvíli zažíva rastlina stres. Vladimír Píš vysvetľuje, ako naň reaguje vinič.

"Vinič sa narodil v Stredomorí, kde má príjemné životné podmienky a produkuje do hroznovej bobule látky, ktoré sú mu geneticky dané. Keď sa dostal na Slovensko, do najsevernejšej oblasti v Európe, kde sa ešte dá efektívne pestovať, ocitol sa v drsnejších, stres vyvolávajúcich podmienkach. A nebezpečnému stresu sa rastliny bránia okrem iného aj produkovaním aromatických látok. Tak vinič vlastne obohacuje slovenské biele vína o vône, ktoré teplá južná Európa nepozná."

Ak je vinár trpezlivý, hrozno správne strihá, robí prebierku, môže sa tešiť ako Vladimír Píš na skvelé vínko. To v jeho prípade ťaží aj z mimoriadnej vinohradníckej polohy. Výnimočne oslnený svah vnukol Píšovi myšlienku vyskúšať, akoby sa tu darilo ostatným stredomorským rastlinám.

Pod terasou bol príkry svah porastený šípkami, trnkami a černicami. Dnes tu rastú striebristo modravé zelenkasté vankúšiky levandule. S touto rastlinou začal Píš experimentovať ešte ako gymnazista v záhrade starého otca v Koši pri Prievidzi.

Levanduľu treba vysiať na jeseň, aby prešla procesom tzv. stratifikácie. Na jar spoľahlivo vyklíči. Levanduľa - polobylina, poloker, kvitne na prelome júna a júla. Priťahuje zrak svojím sfarbením, ktorého intenzita sa mení podľa toho, ako sa slnko kĺže po oblohe. A samozrejme púta vôňou, ktorá je zložkou mnohých parfumov.

Alebo je dobré pridať uschnutú levanduľu do vankúšika ."Človek zaspí ako batoľa," vraví z vlastnej skúsenosti Píš. A iba mimochodom poznamená to, čo vie každá šikovná gazdinka, levanduľa v skrini chráni odevy pred moľami.

Píšova záhrada je malý prírodný zázrak potvrdzujúci, že otepľovanie postupuje pomaly ale isto na sever. Ale je aj dôkazom Darwinom objavenej neuveriteľnej prispôsobivosti rastlín. A samozrejme ukážkou záhradníckeho objavu tvorivosti a fantázie, podporenej veľkou znalosťou prírody. 

Text: Jozef Sedlák pre Pravdu
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu