Presunúť na hlavný obsah

Koľko vody denne prospieva kráse?

Zdravie a relax

Ženy, ktoré pijú denne veľa vody, vyzerajú lepšie, zdravšie a majú žiarivejšiu pokožku.

Toto tvrdenie je pravdivé, ale za zdravým vzhľadom netreba hľadať len dostatočný prísun tekutín. Treba vidieť aj fakt, že ženy, ktoré dbajú na pitný režim, dodržiavajú zásady zdravého životného štýlu – zvyčajne nefajčia, nepijú veľa alkoholu, športujú a doprajú si dostatok spánku. Samotná voda na uchovanie krásy totiž nestačí.

Z médií sa spravidla dozvieme len o tom, ako pitie dostatočného množstva vhodných nápojov prospieva zdraviu. V rôznych článkoch sa objavuje veľa zaručených informácií, ktoré sú však často len mýtmi. Napríklad v niektorých príspevkoch lekári odporúčajú piť dva až štyri litre vody denne – aby ste boli zdravá, vaša pleť žiarila a vlasy sa vám nádherne leskli. Zdá sa však, že s dodržiavaním odporúčaných dva až štyri litre to nebude až také horúce.

Samozrejme, piť treba, ale podľa amerických vedcov do seba určite nemusíte naliať "niekým" odporúčaných päť litrov tekutín. Čísla, ktoré určujú, koľko vody treba denne vypiť, treba brať len orientačne. Potreba vody je totiž u každého človeka individuálna a závisí od viacerých okolností. Napríklad od potravín, ktoré cez deň zjete, od podnebia, v ktorom žijete, od záťaže, ktorej ste počas dňa vystavená. A vyvrátilo sa aj viacero zaručených právd, ktoré okolo prijímania tekutín kolujú.

1. Voda z vodovodu je nezdravá, mali by sme piť balenú vodu.
Toto tvrdenie nie je pravdivé, pretože voda z vodovodu je kvalitou porovnateľná s balenými vodami. Znečistená môže byť len od potrubia, väčšina domácností však má vodu zdravú aj čistú.

2. Treba piť čistú vodu, je lepšia ako ostatné nápoje.
Záleží na tom, z akého uhla sa na to pozriete. Neprekáža vám, že pijete minerálku s obsahom cukru alebo nesladený bylinkový čaj? Tak prečo by mala byť čistá voda pre vás lepšia, ak máte rada tieto nápoje. Čistú vodu lekári odporúčajú piť najmä preto, že dodá telu tekutiny bez zbytočných kalórií.

3. Voda napomáha koncentrácii.
Ak máte náročný pracovný deň a málo pijete, naozaj môžete mať problém sústrediť sa. Telo na správne fungovanie potrebuje určité množstvo tekutín. Nemusí však ísť len o pitie vody, hydratovaná budete aj z pitia minerálok, džúsov a čajov.

4. Voda vyplavuje z tela toxíny, telo sa vďaka nej rýchlejšie zbavuje škodlivých látok.
Voda neozaj pomáha vyplaviť z tela toxíny, pôsobí totiž ako rozpúšťadlo, ktoré ich dostáva z tela von. Nič však netreba preháňať, ľadvinám a pečeni stačí normálne množstvo tekutín, detoxikácia založená na pití nadmerného množstva vody je hlúposť.

5. Voda podporuje trávenie.
Pre lepšie trávenie je skutočne dôležité prijímať dostatok tekutín. Trávenie suchej potravy je pre telo veľmi náročné a musí tejto činnosti napomáhať vlastnými zásobami vody.

6. Pitie vody je dôležité pre zachovanie zdravia.
Áno, ale musí ísť o pitie vody v primeranom množstve. Voda je pre telo nesmierne dôležitá a človek bez nej dlho nevydrží. Telu však škodí nielen nedostatok, ale aj nadmerný príjem vody. Ak strava obsahuje dostatok ovocia a zeleniny, nie je nutné prijímať aj litre vody.

7. Mali by sme vypiť aspoň dva litre vody denne.
Telo naozaj potrebuje aspoň dva až dva pol litra vody denne. Počítajú sa však aj tekutiny obsiahnuté v strave a všetky skonzumované nápoje (samozrejme, okrem alkoholu a kávy). Potreba tekutín sa však zvyšuje v závislosti od fyzickej záťaže, teploty ovzdušia, typu podnebia, príjmu soli, ako aj telesnej váhy.

Voda a dobrý vzhľad sa kamarátia, ale len do určitej miery:

– Pitie väčšieho množstva vody zaručuje žiarivú pleť. Toto tvrdenie je pravdivé len sčasti. Pokožka naozaj potrebuje na udržanie dobrého vzhľadu isté množstvo tekutín, sama je však zásobárňou vody a ak jej ochranná vrstva nie je narušená, zachováva si stabilnú hladinu vlhkosti. Na pokožke sa dokonca dehydratácia prejaví neskôr ako na iných orgánoch. Vzhľad pokožky utrpí len vtedy, ak má telo značný nedostatok vody, lebo ju využíva na inú činnosť, napríklad pri chorobe.

– Od vody zmiznú vyrážky. Nie, samotná voda vyčistiť pleť nedokáže, za akné môže pôsobenie hormónov. Zvýšený príjem vody nemá na liečbu akné nijaký vplyv.

– Voda pomáha zbaviť sa celulitídy. Celulitídu spôsobuje pribúdanie tukového tkaniva a zväčšovanie tukových buniek vplyvom hromadenia lymfy. Pitný režim v boji s celulitídou síce pomáha, ale musí ísť ruka v ruke so zmenou životného štýlu – zmenou stravovania a pohybového režimu.

– Voda zvyšuje lesk vlasov. Pitie vody neovplyvňuje ani lesk, ani výživu vlasov. Potrebnú vlhkosť možno vlasom dodať len prípravkami určenými na hydratáciu vlasov.

Text: Zuzana Hlavačková pre Pravda Ženy, archív
Foto: SHUTTERSTOCK