Presunúť na hlavný obsah

Spokojné vzťahy aj život bez mobilu - to je vraj cesta ku šťastiu

Zdravie a relax

Ak chcete byť šťastná, myslite pozitívne a oddýchnite si aspoň čas od času od svojho mobilného telefónu.

Tak znie rada nového globálneho hnutia pre šťastie, ktorého členom je aj Dalajláma. Akcia pre šťastie, tak znie názov organizácie, vznikla minulý rok a v utorok ju oficiálne predstavili v Londýne. Jej predstavitelia odmietajú individualizmus a prikladanie dôrazu na materiálne zabezpečenie - ponúkajú alternatívne praktické tipy pre šťastnejší život.

Hnutie, ktoré spoluzaložil Richard Layard, profesor ekonómie z Londýnskej ekonomickej školy a zároveň tiež expert na šťastie, už podporuje viac ako 4500 členov zo 68 rozličných krajín.

"Hlavný vonkajší faktor, ktorý sa podieľa na šťastí jednotlivca je kvalita jeho vzťahov, doma, v práci, v spoločnosti. Hlavným vnútorným faktorom je zase psychická vyrovnanosť a svieže mentálne zdravie," hlási hnutie na svojich stránkach.

Jeho odporúčania ako zostať v dobrej nálade a duševnej pohode obsahuje napríklad radu pomáhať iným, ale tiež odporúčania cvičiť a dosahovať stanovené ciele. Nechýbajú ani menej zvyčajné tipy, medzi nimi meditácie, dni bez mobilného telefónu a internetu či organizovanie pouličných párty.

Text: REUTERS
Foto: SHUTTERSTOCK