Presunúť na hlavný obsah

Nevoľnosť v tehotenstve? Vaše dieťa bude mať vyššie IQ

Zdravie a relax

Ranná nevoľnosť počas tehotenstva určite neteší žiadnu budúcu mamičku. Ale sú tu dobré správy.

Teda, dobré pre budúcnosť vášho potomka. Podobné stavy sú vraj zárukou, že vaše dieťa bude mať vyššie IQ.

Už predchádzajúce štúdie dokázali, že nevoľnosť matky je znakom zdravého tehotenstva. Vedci ju totiž spájajú so zvýšeným prítokom hormónov, ktoré ochraňujú plod a placentu a zároveň tento vývoj znižuje riziko potratu a srdcových problémov bábätka.

Vedci z torontskej Hospital for sick Children však tiež tvrdia, že podobné procesy v tele tehotnej ženy môžu mať vplyv aj na vývoj mozgu plodu. Vo výskume sa zamerali na dlhotrvajúce efekty nevoľnosti na mozog dieťaťa u 121 žien.

Tridsať zo skúmaných žien počas tehotenstva nepociťovalo žiadne znaky rannej nevoľnosti a ich tehotenstvo prebiehalo bez podobných "nepríjemných" stavov. Zvyšok skupiny preukazoval klasické znaky tehotenstva - museli bojovať s nevoľnosťou, únavou aj príležitostným vracaním. Vedci sa následne zamerali na deti skúmanej skupiny žien, pričom sa sústredili na vekovú kategóriu od 3 do 7 rokov.

So všetkými deťmi podstúpili testy správania a IQ testy, pričom výsledok bol prekvapivý. Ratolesti žien s rannou nevoľnosťou vykazovali vyššie hodnoty IQ ako tie, ktorých matky prežili tehotenstvo bez uvedených symptómov.

Dr. Gideon Koren, ktorý viedol štúdiu, si myslí: "Sú to hormóny, vylučované placentou, ktoré spôsobujú, že je matkám nevoľno, ale na druhej strane, tie isté látky pravdepodobne poskytujú lepšie podmienky pre vývoj dieťaťa." Podľa Korena niektoré ženy trpia, ale "je to pre dobrú vec".

Výsledky štúdie zverejnil pred časom odborný časopis Journal of Paeditriacs.

Text: lp, pre oŽene.sk, spracované s pomocou Journal of Paeditrics
Foto: SHUTTERSTOCK