Presunúť na hlavný obsah

Po boji s rakovinou pomôže jóga. K lepšiemu spánku aj energii

Zdravie a relax

Ženy aj muži vyliečení z rakoviny by mohli skúsiť jógu.

Práve ona im podľa vedeckých prieskumov pomôže k lepšiemu spánku a zvýšeniu energie.

Vedci z newyorskej univerzity Rochester sledovali viac ako 400 osôb, ktoré v minulosti prekonali rakovinu, väčšinu z nich tvorili ženy po chemoterapii, ktorú im lekár nariadil po diagnostike rakoviny prsníka.

Jedna skupina vyliečených pacientiek robila Hatha jógu a posilňujúco jógu, vrátane špeciálnych pozícií, dýchacích cvičení a cvikov na naplnenie mysle. Táto skupina cvičila jógu dvakrát týždenne celý mesiac. Druhá skupina nevykonávala žiadnu podobnú aktivitu a v rovnakej dobe ju vedci len sledovali.

Pacienti, ktorí cvičili jógu, mohli znížiť alebo vysadiť tabletka na upokojenie a spánok, ktoré užívali predtým. Kvalita spánku sa zlepšila o 22 percent. U skupiny, ktorá necvičila, nespozorovali vedci žiadne zlepšenie. 

Výsledky tiež preukázali, že jóga môže zmierniť únavu a vyčerpanosť a zvýšiť kvalitu života. Podľa lekárky Karen Mustian, ktorá štúdiu viedla, sú to dobré správy pre pacientov s rakovinou. "Skutočne nemáme žiadne lepšie odporúčania pre pacientov, ktorí prekonali rakovinu. Ich únavu a vyčerpanosť zmierni jógu," uviedla Mustianová, ktorá bude výsledky štúdie prezentovať na výročnej konferencii Americkej society klinickej onkológie.

Podľa Mustianovej stála za štúdiou snaha nájsť alternatívne prostriedky pre pacientov s rakovinou, ktorí najčastejšie v období tesne po prekonaní choroby užívajú upokojujúce tabletky a medikamenty na spanie. Tie však majú množstvo vedľajších účinkov a telu až tak neprospievajú.

Text: REUTERS
Foto: SHUTTERSTOCK