Presunúť na hlavný obsah

Rakovina prsníka v tehotenstve? Liečiť hneď, dieťaťu to neublíži

Zdravie a relax

Rakovina prsníka postihne zhruba jednu z 3000 tehotných žien.

Podľa lekárov je nutné začať u nich s liečbou čo najskôr, stúpa tak nádej na úplne uzdravenie. Ukončenie tehotenstva kvôli tomu nie je nutné. Liečba pomôže žene a dieťaťu neublíži, tvrdia lekári.

Budúce mamičky podľa nich v takej situácii riešia otázku, či bábätko donosiť. Obávajú sa, že sa im narodí postihnuté dieťa a majú tiež strach, že pre svoju chorobu nebudú schopné sa v budúcnosti o dieťa postarať.

U žien, ktoré nie sú tehotné, sa v liečbe rakoviny prsníka kombinuje operačné odstránenie nádoru a uzlín v podpazuší, ožiarenie, chemoterapia a prípadne aj hormonálna liečba. U budúcich mamičiek je ožiarenie prsníka nevhodné, spôsobuje potraty, poškodenie plodu, poruchy rastu a vývoja bábätka. Tiež hormonálna liečba sa u nich nepoužíva, ohrozuje matku aj dieťa. Naopak operácia a chemoterapia v druhom a treťom trimestri predstavuje pre plod malé riziko poškodenia.

V prvom trimestri je väčšina liekov z chemoterapie nebezpečná pre plod. V tom čase sa vyvíjajú orgány, chemoterapia môže vyvolať potrat alebo spôsobiť vrodenú vadu u dieťaťa. Naopak v druhom a treťom trimestri je poškodenie plodu vplyvom chemoterapie pomerne vzácne.

Odloženie liečby po pôrode zvyšuje riziko pre matku až o desať percent, že sa u nej objavia metastázy, teda vzdialené nádory v iných častiach tela. Bezpečné je užívanie liekov proti zvracaniu, ktoré môže sprevádzať chemoterapiu.

Obvyklá liečba rakoviny prsníka u tehotných je zostavená tak, aby bola čo najúčinnejšia a pre plod najšetrnejšia. Tehotným ženám sa dávajú rovnaké dávky liekov ako netehotným. Vedci zistili, že bábätká sa ženám liečeným s rakovinou prsníka rodia skôr, koncom ôsmeho mesiaca, sú o niečo menšie, ale väčšina ostatných problémov nesúvisí s liebou. Aj v prírode sa vyskytuje jedno až dvojpercentné riziko vývojovej vady alebo inej nečakanej komplikácie.

Text: ČTK
Foto: SHUTTERSTOCK