Presunúť na hlavný obsah

Jablčný ocot vraj zaženie všetky neduhy

Zdravie a relax

Možno ste sa s ním už stretli, ak ste sa snažili schudnúť nejaký ten kilogram navyše. Jablčný ocot však nie je len výborným spaľovačom tukov. Môžete ho využiť i na liečbu rôznych ochorení či v kozmetike.

Eva Jankovičová (39)

Po pôrode mi ostalo pár kíl, ktoré sa mi ani po odstavení syna od dojčenia nedarilo zhodiť. Skúšala som rôzne diéty, jedla prípravky s obsahom chrómu, no bezvysledne. Pomohol mi až jablčný ocot. Pred kazdým jedlom som si do pohára naliala jednu polievkovú lyžicu jablčného octu a zaliala teplou vodou. Kilá šli dolu jedna radosť.

Pomôže vám ak vás trápi:
- vysoký krvný tlak
- kŕčové žily
- nadváha
- ochorenia močových ciest
- stres a únava
- bolesti hlavy
- nečistá pleť či vypadávanie vlasov

Pár tipov ako s tým zabojovať
Detoxikácia organizmu
Potrebujete:
- 2 polievkové lyžice jablčného octu
- 2 dcl vody
- 1 kávová lyžička medu
Zalejte dve polievkové lyžice jablčného octu, do ktorého ste pridali 1 čajovú lyžičku medu, 2 dcl horúcej vody. Pite pred každým jedlom po dobu dvoch týždňov.

Bolesti hlavy či upchané dutiny
Potrebujete:
- 4 polievkové lyžice jablčné ocotu
- 1 liter ml vody
- uterák alebo deka
Vodu, do ktorej ste pridali jablčný ocot nechajte zovrieť vo väčšom hrnci. Po zobretí odstavte z ohňa. Uterák či deku si prehoďte cez hlavu a môžete inhalovať.

Vypadávanie vlasov
Potrebujete:
- 1 dcl jablčného octu
- 2 dcl vody
Zmiešajte vodu a jablčný ocot a po umytí vlasov vmasírujte roztok do pokožky hlavy. Ak chcete, aby sa vaše vlasy i leskli, môžete ho používať i na oplachovanie vlasov po umytí.

I keď dnes už dostať jablčný ocot i v kapsuliach, vyrobte si ho radšej sami.
Potrebujete:
- Väčší zaváraninový pohár alebo fľašu so širším hrdlom
- 2-3 litre prevarenej vody
- 1,5 kg jabĺk
Jablká nakrájame na kolieska (i so šupkou) a zalejeme vodou. Uzavrieme a necháme odstáť na chladnom a tmavom mieste 7-10 dní. Premiešame, a ak je treba dolejeme ešte trochu vody tak, aby sme mali približne rovnaké množstvo. Necháme pôsobiť ešte 10 dní a potom scedíme.

Text: Katarína Mrázová pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK