Presunúť na hlavný obsah

Proti ktorým ochoreniam je vhodné dať sa pred vycestovaním zaočkovať

Zdravie a relax

Očkovanie lekári odporúčajú aj ľuďom, ktorí sa rozhodli cestovať do zahraničia, najmä do exotických krajín, do Afriky či Južnej Ameriky.

Očkovanie proti cholere: Cholera je hnačkové ochorenie, ktoré sa začína väčšinou náhle. Hnačky sprevádza zvracanie a veľká strata vody a minerálov. Chorý tak môže bez liečby zomrieť v priebehu niekoľkých hodín. Baktéria vibrio cholerae, ktorá spôsobuje túto infekčnú chorobu, sa do organizmu dostáva po vypití znečistenej vody. Inkubačná lehota je krátka, od niekoľkých hodín do šiestich dní.  Cholera sa vyskytuje najmä v chudobných krajinách s nízkym hygienickým štandardom a nedostatkom pitnej vody. Na Slovensku sa neobjavila už desiatky rokov. Pri očkovaní proti cholere sa prehltnutím aplikujú tri dávky. Po dvoch rokoch je potrebné preočkovanie.


Očkovanie proti brušnému týfusu: Brušný týfus, označovaný aj ako črevná horúčka, vyvoláva baktéria salmonella typhi abdominalis. Tá sa dostáva do organizmu konzumáciou kontaminovanej vody či potravín, ale aj pri kontakte s infikovanou osobou. Vírus týfusu postihuje črevný trakt a spôsobuje komplikácie v podobe krvácania do čriev a ich prederavenie. Toto ochorenie bolo u nás rozšírené najmä v povojnových rokoch, dnes sa už objavuje len zriedka. Najviac sa vyskytuje v krajinách so zlými hygienickými podmienkami, najmä v niektorých oblastiach Afriky, Ázie, Južnej a Strednej Ameriky. Očkuje sa jednou dávkou vakcíny najmenej štrnásť dní pred odchodom do rizikovej oblasti. Ochrana trvá tri roky, potom sa treba preočkovať.

Očkovanie proti žltej zimnici: Žltú zimnicu prenáša na človeka komár. Ide teda o infekčné vírusové ochorenie, ktoré sa v mnohých prípadoch končí smrťou. Inkubačná lehota ochorenia je pritom veľmi krátka, približne tri dni. Ochorenie sprevádzajú horúčky, bolesti chrbtice a hlavy a zožltnutie, prípadne krvácanie z nosa a slizníc. Smrť u nakazených spôsobuje najmä krvácanie a následne zlyhanie pečene a obličiek. V súčasnosti sa vyskytuje najmä v Afrike a Južnej a Strednej Amerike. Na Slovensku sa toto ochorenie nikdy nevyskytlo. Očkovanie je povinné pre všetkých, ktorí prichádzajúcich z krajín výskytu žltej zimnice. Očkuje sa jednorazovo najmenej desať dní pred cestou do rizikovej oblasti. Preočkovanie je potrebné až po desiatich rokoch.
 
Očkovanie proti besnote: Besnota je jediné infekčné ochorenie, ktoré sa vždy končí smrťou. Na ľudí sa prenáša z infikovaných zvierat ich uhryznutím, poškriabaním alebo po kontakte s ich slinami.  Vírus sa dostáva pozdĺž nervových vláken do mozgu, kde sa množí a postupne postihuje všetky dôležité centrá. V prvej fáze sa u infikovaného objavuje únava, zvýšená teplota, bolesti v záhlaví a v mieste poranenia. Ďalšia fáza je charakteristická zvýšeným podráždením, nepokojom, dezorientáciou. Pacient má halucinácie, sliní a hryzie. V poslednej fáze dochádza k ochrnutiu, objavujú sa najmä obrny hlavových nervov. Chorý nakoniec zomiera pri plnom vedomí udusením. Besnota je rozšírená predovšetkým v Ázii, Južnej Amerike, Afrike, ale výnimkou nie sú ani európske krajiny. U ľudí, ktorí sa nakazili besnotou, sa musí hneď začať s očkovaním piatimi až šiestimi dávkami vakcíny. Očkovacia látka sa odporúča aj ako preventívne opatrenie pred cestou do krajín s vysokým výskytom besnoty.

Očkovanie proti japonskej encefalitíde: Japonská encefalitída B je akútne ochorenie, ktoré prebieha prevažne bez príznakov. Vírus len v ojedinelých prípadoch postihuje centrálny nervový systém infikovaných ľudí. Vtedy ochorenie postupuje veľmi rýchlo a spôsobuje obrny, pacienti môžu upadnúť aj do kómy.  Japonskú encefalitídu považujú odborníci za najhorší vírusový zápal mozgu. Až štvrtina ochorení sa totiž končí smrťou a takmer u polovice nakazených zanecháva trvalé následky v podobe ochrnutia končatín. Vírus tejto infekčnej choroby prenáša komár a vyskytuje sa najmä v juhovýchodnej Ázii, v menšej miere aj v južnej Austrálii a Pakistane. Očkovanie sa preto odporúča najmä pred cestami do týchto krajín. Vakcína sa aplikuje v troch dávkach, odporúča sa aj preočkovanie po dvoch rokoch po podaní poslednej dávky.

Očkovanie na tieto aj ďalšie ochorenia vykonávajú na Slovensku štyri pracoviská, ktoré zároveň vydávajú aj medzinárodné očkovacie preukazy.

Pracoviská, ktoré očkujú pred cestou do zahraničia
Bratislava

Inštitút očkovania a cestovnej medicíny, s. r. o.
Poliklinika cudzokrajných chorôb, Zama, s.r.o.

Martin
Klinika infektológie a cestovnej medicíny

Košice
Stredisko pre cudzokrajné choroby a cestovnú medicínu

Text: Mária Hunková pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK