Presunúť na hlavný obsah

Čo by ste o chrípke mali vedieť

Zdravie a relax

Základné poznatky, ktoré by vám v jesennom chrípkovom období nemali chýbať.

Čo je to chrípka a ako sa prejavuje?

Chrípka je vysoko nákazlivé, rýchlo sa šíriace ochorenie, ktoré každoročne prebieha v epidémiách. Je pre ňu typické, že sa začína náhle, z plného zdravia, bolesťami hlavy, najmä za očami, potom sa pridávajú bolesti svalov a kĺbov, zimnica, triaška a stúpnutie teploty nad 38 stupňov Celzia, často až na 40 stupňov i viac. Chrípka prinúti chorého zaliezť do postele, pretože nevládze chodiť, má pocit veľkej vyčerpanosti a únavy. Vysoké teploty pretrvávajú niekoľko dní. Bolesti hrdla a kašeľ prichádzajú až po dvoch až troch dňoch. Nádcha sa niekedy nemusí vôbec ani objaviť. Ľudia často nazývajú chrípkou aj bežné prechladnutie. To sa však začína kýchaním, kašľom, nádchou a následnou teplotou zvyčajne nie vyššou ako 38 stupňov Celzia. Prechladnutie je spôsobené rôznymi vírusmi, proti ktorým očkovacia látka nie je vyvinutá a očkovanie proti chrípke im nezabráni.

Ako sa môžeme infikovať vírusom chrípky?
Vírus chrípky sa prenáša z človeka na človeka priamo – kvapkami hlienu dýchacích ciest, ktoré sú nosičom vírusu. Pri kýchnutí alebo kašli doletia až do vzdialenosti dva metre. Po vyschnutí sa vírus môže šíriť rozvíreným prachom. Nepriamo sa vírus šíri predmetmi, ktoré prišli do kontaktu s hlienom z dýchacích ciest, napríklad podávaním rúk, pri ošetrovaní, predmetmi bežného užívania.

Ako dlho prežíva vírus v prostredí?
Vírus je odolný proti vyschnutiu. V prachu prežíva pri izbovej teplote i niekoľko dní. Na odeve, papieri, vreckovke prežíva 8 až 12 hodín, na tvrdých hladkých povrchoch 24 až 48 hodín.

Účinkujú na chrípku antibiotiká?
Nie, na chrípku antibiotiká nezaberajú. Organizmus si s vírusom musí poradiť sám. Môžeme mu pomôcť prísunom tekutín, tabletkami proti horúčke, vitamínmi a oddychom v posteli. Lepšie je však chrípke predchádzať. Najúčinnejšia prevencia je očkovanie.

Kto by sa mal dať zaočkovať?
Očkovanie proti chrípke nie je povinné a každý sa môže rozhodnúť, či sa dá zaočkovať a zníži tak riziko toho, že ochorie na chrípku, bude absentovať v práci, prenesie chrípku na svojich príbuzných a kolegov, či dokonca že môže na chrípku zomrieť. Očkovanie sa odporúča všetkým, u ktorých je vysoké riziko, že chrípka bude mať u nich ťažký priebeh. To sú najmä:

a) tehotné ženy
b) pacienti s chronickým ochorením dýchacieho systému, najmä astmou, chronickou obštrukčnou chorobou pľúc alebo iným chronickým ochorením pľúc
c) pacienti s chronickým ochorením srdcovo-cievneho systému
d) diabetici
e) osoby s oslabenou imunitou
f) onkologickí pacienti
g) obézni ľudia
h) ľudia starší ako 59 rokov
i) ľudia umiestnení v liečebniach pre dlhodobo chorých, geriatrických centrách a ústavoch sociálnej starostlivosti
j) zdravotnícki pracovníci
k) ľudia, ktorí cestujúci do cudziny v čase predpokladanej epidémie chrípky
l) športovci, ktorí sa pripravujú sa na vrcholové podujatie konané v čase predpokladanej epidémie

Môžu sa po očkovaní prejaviť nežiaduce účinky?
Áno, môžu. Najčastejšie je to bolestivosť v mieste vpichu, svrbenie, pálenie. Môže sa objaviť aj zvýšená teplota, ktorá trvá jeden až dva dni. Dva až tri dni po očkovaní sa treba vyvarovať nadmernej fyzickej záťaži. Nikto z lekárov netvrdí, že očkovanie nemá žiadne nežiaduce účinky. Prekonanie ochorenia však môže mať neporovnateľne vyššie riziko komplikácií a poškodenia zdravia ako očkovanie.

Text: dh pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK