Presunúť na hlavný obsah

Aká matka, taká manželka?

Sex a vzťahy

Ľudia pri výbere partnerov berú do úvahy rôzne veci. Ich vzťah k rodičom je však vždy do nejakej miery určujúci.

Neraz sa hovorí, že ženy si hľadajú partnera podľa vzoru otca. Platí to aj naopak - nejeden muž uprednostňuje partnerky, ktoré mu pripomínajú jeho matku. V čom táto podobnosť spočíva a ako ovplyvní partnerov vzťah k matke váš vzťah?


Možno sa vám pri predstave, že sa podobáte na svoju svokru, ježia chĺpky na krku. A možno máte, naopak, najlepšiu svokru na svete a prirovnanie k nej vám lichotí. Stará múdrosť, ktorá ženy poúča, aby si "nebrali muža, ktorý si nectí vlastnú matku", má určite niečo do seba. Práve vzťah k matke je do veľkej miery určujúcim aj pre jeho ľúbostný život a celkový vzťah k ženám.

Vzťah k matke je určujúci
To, ako sa muž správa k svojej matke, by ste si pri zvažovaní spoločnej budúcnosti mali určite všimnúť. Je dosť pravdepodobné, že to bude mať na ňu vplyv. "Muž, ktorého matka bola doma »generálom«, si vyberie za svoju manželku práve dominantnú ženu. Takú, čo rada rozhoduje a všetko vo vzťahu organizuje. Ak mal, naopak, matku, ktorá mala nízke sebavedomie a mohol si k nej dovoliť čokoľvek - nerešpektovať ju, byť drzý až vulgárny, nedodržiavať nijaké pravidlá, opovrhovať jej názormi či klamať, bude mať sklony správať sa rovnako aj k svojej partnerke. Nájde si takú, ktorá mu to bude trpieť a nebude schopná brániť sa," približuje situáciu psychologička Andrea Belicová.

Platí to však samozrejme aj naopak. Ak má muž s mamou pekný, úprimný a rovnocenný vzťah, bude hľadať manželku, ktorá má predpoklady takýto napĺňajúci vzťah s ním vytvoriť, vysvetľuje psychologička.
 
Podvedomie pracuje
Nejeden muž sa zamyslí a povie: "Chcem múdru a vtipnú partnerku ako moja mama... ale nechcel by som takú, aj keby taká nebola?" Odpoveď na túto otázku možno nie je úplne jasná. Výber partnerky totiž prebieha viac nevedome, konštatuje Andrea Belicová. Niektorá žena muža priťahuje a on často nevie presne povedať, prečo je to tak. Nie je to na rozumovej úrovni. Dôležité je, či v ňom konkrétna žena určité pocity vyvolá alebo nevyvolá - buď „zapadne“ do jeho emocionálneho vzorca, alebo nie.

Práve vplyv matky môže neraz vysvetľovať pre okolie nepochopiteľné zväzky. "Môj kamarát Mišo má matku, ktorá celý život nerobila nič iné okrem starostlivosti o ich piatich psov a hysterických výstupov. Človek by si pomyslel, že syn si dá, najmä po otcových radách, pozor na podobné typy. Nie je to tak však. Našiel si úplne rovnaký typ ženy - v živote z nej nič nebude, len mu bude visieť na krku. Všetci okolo neho len nechápavo krútia hlavami, ale on tvrdí, že ju ľúbi," opisuje situáciu svojho kamaráta Radovan.

Podobná tvár alebo srdce?
Pýtate sa, či u mužov zaváži viac výzor alebo povaha podobná ich matke? Podľa Belicovej je odpoveď jasná: "Muž môže byť priťahovaný aj ženou, ktorá mu pripomína mamu výzorovo, no oveľa silnejším a trvalejším magnetom preňho je vnútorná podoba. Teda povaha, emocionalita, jej charakter, reakcie, vnútorné vyžarovanie. A to, či v ňom žena vyvoláva podobné pocity, aké zažíval pri mame. "Tak ako pri iných vzťahoch, aj v tomto prípade teda platí, že oči sa môžu rýchlo zamilovať, ale aj rýchlo rozmilovať, ak na fyzickú príťažlivosť nenadviaže emocionálne súznenie.

Pozor na mamičkiných miláčikov
Silný vzťah matky so synom však nemusí vášmu vzťahu vždy len prospieť. Priveľká oddanosť matke môže spôsobiť vo vzťahu problémy. Veď ktorej žene by sa páčilo, že jej partner nevie bez kontaktu s mamou prežiť jediný deň a je závislý od jej názorov a prítomnosti vo svojom živote. Taká matka často robí všetko preto, aby zabránila vnútornému osamostatneniu sa svojho syna. Ak si ho syn často rázne a dramaticky nevybojuje, nie je schopný nadviazať nijaký vážnejší vzťah s inou ženou. "Na mamičkiných maznáčikov by si ženy mali dávať pozor. Ak sa rozhodnú ísť do vzťahu s takýmto mužom, mali by sa pripraviť na to, že v ich partnerskom vzťahu bude možno nenápadne, no ustavične prítomná aj partnerova mamička. A tá bude vždy dôležitejšia ako ich partnerka," upozorňuje na možný vývoj situácie psychologička.

Svokra - vaše zrkadlo?
Vďaka spoznaniu partnerovej matky sa môžete dozvedieť  niečo aj sama o sebe. Skúste sa odosobniť a zamyslite sa nad jej dobrými, ale aj slabšími stránkami a potom ich porovnajte s tými vašimi. Možno si uvedomíte, že sama máte niektoré lepšie či horšie vlastnosti ako vaša svokra. A to, že o nich budete vedieť, vám dáva možnosť s nimi niečo urobiť.

Text: Elena Zemková pre Pravda Ženy
Foto: SHUTTERSTOCK