Presunúť na hlavný obsah

Mám po svadbe. Aké doklady treba vybaviť?

Sex a vzťahy

Stali ste sa šťastnou novomanželkou. Pomaly dozneli svadobné zvony a vy ste opäť v realite. Viete, kam treba zmenu mena a stavu nahlásiť?

Väčšina neviest si nechá (až na malé výnimky) meno po manželovi. Je to celkom logické, keďže pravdepodobne plánujete i nejaké to potomstvo. A navyše, Slovensko je ešte stále veľmi konzervatívne a na ženu, ktorá si ponechá svoje dievčenské meno či "nedajbože" si zmení meno jej zákonitý, pozerá s dešpektom. Vy ste sa však rozhodli nielen pre zmenu stavu, ale i mena. A tak vás čaká i niekoľko dní vybavovania po úradoch. Preto nezabudnite túto zmenu ohlásiť.

Matrika
Bez sobášneho listu nič nevybavíte. Preto počkajte, kým vám ho na Matričnom úrade vydajú spolu s potvrdením pre zamestnávateľa o uzavretí manželstva.

Občiansky preukaz
Zmenili ste meno či adresu a tak nezabudnite zájsť na OR PZ v mieste vášho trvalého bydliska a požiadajte o vydanie nového občianskeho preukazu. Nezabudnite však na lehotu, do ktorej túto zmenu musíte nahlásiť. V tomto prípade je to 15 dní. Aby všetko prebehlo tak ako má, pripravte si sobášny list, starý občiansky preukaz a samozrejme poplatok vo výške 4,50 Eur.

Cestovný pas
Máte už v rukách občiansky preukaz, a tak je čas i na zmenu cestovného pasu. Ak ho nepotrebujete rýchlo a stačí vám 30 dní, vyjde vás táto zmena na 33 Eur. Cestujete na svadobnú cestu a pas potrebujete skôr? Do dvoch pracovných dní ho budete mať. Samozrejme, za vyšší poplatok (132 Eur).

Vodičský preukaz
Je vašim heslom bez auta ani na krok? Po svadbe vás bude čakať i návšteva dopravného inšpektorátu, ktorý vám vydá nový vodičský preukaz. Zmenu treba oznámiť najneskôr do 7 pracovných dní. Tento "špás" vás bude stáť 6,50 Eur.

Netreba zabúdať, že akúkoľvek zmenu treba nahlásiť i v zdravotnej poisťovni (najneskôr do 8 dní). I váš zamestnávateľ by mal vedieť, že ste zmenili meno a stav. Ak máte účet v banke, oznámte to i jej. Samozrejme, všetky karty (i tie, ktoré používate iba občas) treba zaevidovať na nové meno.

Text: Katarína Mikuškovičová pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK