Presunúť na hlavný obsah

Tip na víkend: Do Nitry sa zletia poštové holuby

Lifestyle

Kedysi boli nositeľmi tajných správ, dnes sú to vrcholoví športovci. Poštové holuby. Tie najlepšie z celého sveta sa zletia na 33. svetovú olympiádu poštových holubov už na budúci víkend v Nitre.

Poštové holuby možno obdivovať na výstavisku v Agrokomplexe. Slovenská republika olympiádu poštových holubov organizuje po prvýkrát v dejinách a slovenskí chovatelia majú veľké šance, že si siahnu na najcennejšie kovy. Stretnú sa tu holubári z Holandska, Belgicka, Nemecka, ale tiež z USA, Číny, Indie, z viacerých krajín Južnej Ameriky aj z Juhoafrickej republiky.

Okrídlených šampiónov predstavia v pavilóne M1. Priamo v areáli Agrokomplexu sa však už súťažiť a lietať nebude. Holuby a ich majitelia dostanú ocenenia podľa výsledkov v súťažiach v uplynulých dvoch rokoch, hodnotiť sa bude aj ich vzhľad. Vysokú šancu preraziť medzi svetovou elitou majú podľa prezidenta Slovenského zväzu chovateľov poštových holubov Juraja Kureka aj Slováci. "Konkrétne mená zatiaľ nemôžeme prezradiť. No napríklad holub jedného chovateľa zo Žiliny má v predbežnom hodnotení najlepšie výsledky na superdlhých tratiach, čo sú preteky nad 700 kilometrov."

Poštové holuby podľa Kureka zvládnu raz takú vzdialenosť. ,,Hranica je asi 1 500 kilometrov. Približne toľko preleteli naše holuby pri návrate z Ríma do Ivanky pri Nitre," naznačil holubár. Počas letu dokážu vyvinúť rýchlosť 80 až 100 kilometrov za hodinu. A práve najvyššia rýchlosť znamená najlepšie umiestnenie v súťaži a tiež mimoriadnu hodnotu operenca. Tie najvyššie sumy na trhu sa podľa Kureka počítajú dokonca až v desaťtisícoch eur.

Súčasťou olympiády bude aj medzinárodný kongres, na ktorom sa krajiny pokúsia zjednotiť problematiku dopingových testov. Áno, aj poštové holuby majú svoje dopingové aféry, pričom ich odhaľovanie je pomerne náročné. Odber krvi môže podľa prezidenta slovenských holubárov ohroziť život holuba, preto sa hľadajú šetrnejšie spôsoby, napríklad odbery z trusu.

Počas holubej olympiády si na svoje prídu nielen chovatelia holubov, ale aj chovatelia domácej hydiny, pre ktorých je pripravených asi 90 predajcov v hale M2. Nájdu tu krmivá, liečivá, klietky, zariadenia, špeciálne autá na prevoz a tiež najmodernejšiu elektroniku a softvér potrebný na mapovanie poštových holubov.

Podujatie sa začína v piatok a potrvá až do nedele do 13.30. Dvojdňové vstupné je 10 eur, trojdňové 15 eur. Je to vlastne lístok pre celú rodinu, pretože ženy a deti, ktoré idú v sprievode platiacej osoby, majú vstup zadarmo.

Text: Andrej Barát pre Pravdu
Foto: Andrej Barát