Presunúť na hlavný obsah

Príbeh: Koník Momo vezie Petru domov cez pol Európy

Lifestyle

Za tri mesiace si trúfa prekráčať tri krajiny. Šiesteho šiesty sa vydala na cestu z nemeckého Geldernu.

Šiesteho deviaty by ju rada zavŕšila v rodnej Bratislave. Práve dnes míňa nemecko-českú hranicu. Vzdialenosť 1 500 kilometrov prekonáva na chrbte 12-ročného koníka Moma. Navštívila desiatky miest, porozprávala sa so stovkami ľudí, tisíce ďalších jej na trase aspoň zamávali a zaželali všetko dobré.

Úctyhodná štatistika sa týka 26-ročnej lektorky hipoterapie Petry Janečkovej. Mladá Slovenka ju však nevypĺňa len pre chuť zažiť dobrodružstvo. Jej misia má hlbší zmysel. "Chcem týmto spôsobom predovšetkým podporiť liečebnú metódu, ktorá je neoceniteľná najmä pre postihnuté deti," zdôrazňuje Petra.

Z cirkusu odišla pomáhať deťom
Hipoterapeutkou je už deviaty rok. Absolventka odborného kurzu by vedela hodiny vysvetľovať, ako blahodarne pôsobí rehabilitácia na konskom chrbte na psychiku chorého dieťaťa, ako mu pomáha uvoľniť stuhnuté svalstvo, zlepšiť motoriku či naštartovať zmyslové činnosti. Aby to však lepšie pochopili aj iní, putuje Petra v týchto dňoch na zvolenej trase od domu k domu a robí hipoterapeutickú osvetu. Len s koníkom, stanom a malou príručnou "domácnosťou", ktorú tvorí karimatka, minivarič, ešus a zopár ďalších užitočných drobností. "Milo ma prekvapuje, akých vnímavých a priateľských poslucháčov všade stretávam," pochvaľuje si.

Odvážna cestovateľka vyštudovala farmáciu. Vo "fachu" sa však zatiaľ nezamestnala. "Hneď po skončení univerzity ma odvialo do Ameriky. Potrebovala som sa zdokonaliť v jazykoch," spomína. Rok a pol sa živila ako jazdkyňa na koni v cirkusovej šou. Zužitkovala tak zručnosti získané ešte v detstve. Potom sa jej však naskytla zaujímavá pracovná príležitosť v Írsku. "Ponúkli mi prácu hipológa, pri ktorej som sa naozaj cítila šťastná," tvrdí. Výsledok? Keď sa Petra po roku rozhodla pre návrat domov, za kvalitne vykonanú robotu dostala na pamiatku - koňa. "Momo je vzácny írsky tinker. Má dokonalú povahu pre hipoterapeutický program," priblíži svojho konského priateľa. Ako hovorí, veľa z jeho vlastností sa pokúša prebrať aj sama.

Darček v Írsku nenechala
Prirodzene, Moma sa nechcela vzdať. Previezť ho však akýmkoľvek dopravným prostriedkom na Slovensko bolo nad jej finančné možnosti. Akurát z Írska na kontinent sa im podarilo preplaviť trajektom. Zvyšok nezostávalo prejsť inak ako "po vlastných". Tak vznikol nápad s ušľachtilým cieľom.

Petrin projekt Horseback Tour RC 2009 podporil Rotary Club Bratislava Danube a partnerské Rotary kluby v zahraničí. Bez veľkej dávky tvrdohlavosti by však Petra Janečková dôjsť až domov aj tak len sotva dokázala. "V Nemecku sme využívali najmä lesné turistické cestičky a cyklochodníky. Nebolo práve príjemné, keď sme po nich celé hodiny išli úplne sami. V Írsku sme zase mohli napredovať len po hradských, kde si šoféri ťukali na čelo, pretože nás považovali za šialencov," len veľmi opatrne naznačuje, čo všetko s Momom zažili.

Čo ich čaká ďalej, zatiaľ netuší. V Česku naberú smer Klatovy, Písek, Jindřichův Hradec, Znojmo, Valtice a Břeclav. A odtiaľ už budú mať Bratislavu na dohľad.

Text: Soňa Pacherová pre Pravdu
Foto: Soňa Pacherová pre Pravdu