Presunúť na hlavný obsah

Botulotoxín – červená proti poteniu!

Zdravie a relax

Vyše tridsať stupňov na teplomere, pot tečúci po chrbte a tvári...aj takú podobu majú teplé slnečné dni. Nadmerné potenie je nepríjemným sprievodným javom termoregulačnej práce kože. Potíme sa celým povrchom kože, na niektorých miestach výraznejšie. Podpazušie, dlane, nohy alebo čelo – to sú práve tie miesta, kde sa pot tvorí.

V dnešnej dobe vnímajú potenie mnohí ľudia ako niečo, čo ich istým spôsobom strápňuje a komplikuje im kontakt s ľuďmi. Veľké mapy v podpazuší pri pracovnom nasadení alebo pri stretnutiach s priateľmi nenahrávajú príjemnému pocitu. Potenie a odpudivý zápach totiž vzbudzuje podozrenie z nedostatočnej hygieny. Ale nemusí to byť vždy pravda. Príčiny môžu byť rôzne. Zväčša ide o skryté zdravotné problémy. Elegantnou metódou, ako znížiť nadmerné potenie na spomínaných miestach, je aplikácia botulotoxínu A. Botulotoxín A sa vpichuje jemnými ihlami priamo do kože podpazušia v mriežke cca. 1x1 cm vo veľmi malých množstvách. Účinky botulotoxínu fungujú pri tomto zákroku podobne ako pri odstraňovaní mimických vrások na tvári a vrások na krku či dekolte.

„Princípom je zabránenie nervového vzruchu z nervových vlákien na potnú žliazku, ktorá dovtedy tento pot nadmerne produkovala.“, vysvetľuje MUDr. Slavomira Feix, primárka dermatokozmetiky z centra zdravia a krásy INTERKLINIK. Sekréciu potu je možné týmto spôsobom znížiť až na úroveň 10%, čo je pre mnohých veľké vykúpenie. Účinky botoxu nastupujú relatívne rýchlo. „U mnohých sa prejavia už do 48 hodín a naplno po 14 dňoch pričom účinok trvá priemerne 3-6 mesiacov po prvej aplikácii, po ďalšej aplikácii sa účinok spravidla predlžuje na 6-12 mesiacov.“, vysvetľuje MUDr. Slavomira Feix. „Pacienti prichádzajú hlavne na jar alebo počas prvých horúcich dní, aby bol účinok v lete čo najsilnejší.“ hovorí. S príchodom chladnejších mesiacov sa botulotoxín postupne z tela odbúrava a jeho účinok prirodzene opadá.

Veľa iných možností, ako zamedziť poteniu, nie je. Aj keď vpichnutie botoxu vyzerá bolestivo, nie je to tak. Bolestivosť sa zužuje len na pocit jemného vpichu. Tým, že sa ošetrovaná oblasť neustále regeneruje a nezostávajú žiadne trvalé zmeny, je použitie botulotoxínu pri zamedzení potenia veľmi istá medicínsko-kozmetická metóda. Stačí si teda nájsť pár minút na tento účinný zákrok a tak rýchlo, ako sa zbavíte potenia, tak rýchlo nadobudnete aj pocit sebaistoty.