Presunúť na hlavný obsah

Rodinná poradňa: Vhodná obuv pre ploché nohy

Rodinné vzťahy

Máme doma malé dieťa a nevieme, ako ho treba správne obúvať, aby nemalo problémy s plochou nohou. Poradíte nám?

MUDr. Marek Gajdoš, zástupca primára Detskej ortopedickej kliniky Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave

 
Vo vekovej kategórii jeden až tri roky preferujeme pevnú, stabilnú, koženú obuv s pevnou pätou, najlepšie šnurovaciu. Rôzne názory sú na to, či stielka má byť rovná alebo anatomicky tvarovaná - s kopčekom na vnútornej strane. Nebránime sa ani tomu, ak majú deti v tomto veku obuté sandáliky s voľnými prstami, ale s podmienkou, aby mali pevnú pätu, nie iba sandáliky s prackou. V tomto veku sa totiž chodidlo vyvíja zásadným spôsobom. Tretí rok veku dieťaťa je zlomový, keď sa posudzuje, či sa chodidlo vyvíja správne alebo smeruje k plochej nohe.

V predškolskom veku od troch do šiestich rokov, ak dieťa nemá nijakú vrodenú deformitu a jeho noha sa vyvíja normálne, môžeme si už dovoliť obúvanie "uvoľniť", Už netreba deti "zošnurovávať" do veľmi pevnej a stiesňujúcej obuvi. Vtedy si už chodidlo, ak sa vyvíja správne, potrebuje aj trocha oddýchnuť a nie byť celý deň zaťažené a zviazané pevne stiahnutými prackami. Noha by však mala byť v pevnejšej a stabilnejšej polohe, je to určite lepšie, ako chodiť napríklad v korkových šľapkách. Stabilita nohy je dôležité ako prevencia pred úrazmi - deti sú v ustavičnom pohybe a ak obuv nie je stabilná, hrozí im podvrtnutie nohy alebo aj horšie úrazy. V škôlke a doma môžeme dieťa obúvať inak - vo väčšom kolektíve je náchylnejšie na úraz ako doma.

Niektorí rodičia sa obávajú, že je nezdravé, ak ich dieťa chodí doma naboso, aby si tým neprivodilo ploché nohy. Po treťom - štvrtom roku veku dieťaťa je už zrejmé, že tvar chodidla je správny, chodiť doma naboso neškodí, ale ani nepomáha. Pre ľudskú nohu je zdraviu prospešné chodiť naboso po nerovnom teréne - po tráve, po kamienkoch, v piesku - teda vonku. Nerovný terén stimuluje chodidlo, reflexne dráždi jeho svaly a tým ich posilňuje, preto chôdza naboso vonku môže zdravému vývoju detskej nohy iba pomôcť. Plochá noha je choroba obúvanej populácie, kým ľudia chodili bosí, tento problém nepoznali.

Ak je vývoj chodidla v poriadku, od šesť rokov už rodičia môžu vyberať dieťaťu z viacerých typov obuvi, vtedy už nemusia byť takí prísni a dbať napríklad o pevnú pätu.

Text: MUDr. Marek Gajdoš pre magazín Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK