Presunúť na hlavný obsah

Pripravte sa na bábätko

Rodinné vzťahy

Kedysi ženy rodili veľmi mladé. Naopak, dnes sa vek prvorodičiek posunul až za hranicu tridsiatky. Prečo?

Väčšina žien a mužov dnes uprednostňuje kariéru alebo vyriešenie bytovej otázky. Nuž, nechceme nikoho nahovárať na plodenie potomstva, ak sa na to necíti, ale naozaj si myslíte, že niekedy bude na dieťa vhodný čas? Nebude! Vždy sa totiž nájde niečo, prečo by bolo vhodné plány na bábätko odložiť. A potom, keď si budete myslieť, že práve teraz je ideálny čas na to, aby prišiel na svet váš potomok, nepodarí sa vám otehotnieť.

Rozhodli ste sa, že ho chcete? Poradíme vám ako sa naň správne pripraviť.
Ivana (33) sa manželom snažila už takmer rok otehotnieť. Nedarilo sa. Napriek tomu, že pravidelne chodila na preventívne prehliadky a svojho gynekológa informovala, že sa snaží otehotnieť, bábätko stále neprichádzalo. Keď prešiel rok a stále nič, gynekológ jej spravil (vtedy už priam na nátlak) vyšetrenie. Príčina sa nenašla. Ivana bola zdravá. Gynekológ však zmýšľal inak a mladej žene nasadil hormonálne lieky. Vraj na úpravu cyklu, ktorý ona mala ako hodinky. Tri mesiace brala lieky, z ktorých jej bolo, mierne povedané, veľmi zle. Až sa nakoniec s manželom rozhodli, že ich vysadia a on si dá na vlastné náklady spraviť u urológa spermiogram a hormonálny profil. Až ten nakoniec ukázal, že nech by Ivana brala akékoľvek lieky, neotehotnela by prirodzene. Problém mal totiž jej manžel. A stačilo tak málo, keby ho dal lekár vyšetriť hneď na začiatku.

- Pol roka pred plánovaným počatím začnite užívať vitamínové doplnky (kyselina listová, vitamín B, C, E, železo, selén, zinok)
- Nefajčite ani nepite alkohol
- Športujte
- Detoxikujte svoj organizmus (napríklad jednodňovou pitnou očistnou kúrou, žihľavovým čajom a podobne)
- Nezabúdajte na pravidelný prísun ovocia a zeleniny
- Pite čaje z alchemilky zlatožltej alebo myšieho chvostíka
- Ak máte problém s menštruáciou či častými zápalmi vhodné je i užívanie bylinných kvapiek (napríklad Femi)
- Na posilnenie panvového dna pomôžu i cviky podľa Mojžišovej
- Nechajte sa vyšetriť u svojho gynekológa (áno, i napriek tomu, že pravidelne chodíte ma preventívne prehliadky) a povedzte mu, že plánujete otehotnieť. Dobrý gynekológ vás neodbije, ale spraví potrebné  vyšetrenia (palpačné, usg vaječníkov, folikulometriu, hormonálny profil a podobne). Žiadajte i test na chlamýdie, ktoré bývajú častou príčinou neplodnosti. Po preliečení nič nebráni prirodzenému otehotneniu
- Nenechajte sa uchlácholiť rečami, že ak do roka prirodzene neotehotniete, potom sa tým váš gynekológ bude zaoberať a žiadajte základné gynekologické vyšetrenia a samozrejme vyšetrenie spermiogramu. Až v 50% neplodnosti je totiž na príčine muž. A častokrát sa na to príde, až keď lekári dlhodobo liečia ženu
- Merajte si bazálnu teplotu alebo používajte ovulačné testy. Ľahšie prídete na to, kedy u vás nastáva ovulácia.

Text: Katarína Mrázová pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK