Presunúť na hlavný obsah

Na turné plodnosti bude aj Zraz brušiek

Lifestyle

V júni odštartuje tretí ročník Turné plodnosti, ktorého hlavnou témou bude panvové dno.

Pre budúce matky, ale aj ženy pokúšajúce sa o dieťa a ich priateľov a manželov Občianske združenie Bocian pripravuje sériu stretnutí i prednášok s odborníkmi v mestách po celom Slovensku. Prvá zastávka turné bude 10. júna v Košiciach, nasledovať bude 15. júna Bratislava, 17. júna sa uskutočnia ďalšie stretnutia v Banskej Bystrici, 18. júna v Žiline a 23. júna v Trnave. Konkrétne miesta sa záujemcovia dozvedia na webovej stránke www.bocianoviny.sk. Podujatie sa v každom meste začne vždy o 14.00. O 15.00 sa uskutoční Zraz brušiek, čiže stretnutie tehotných žien, pričom vždy prvých 20 z nich čaká v každom meste hodnotný darček. Vzorky kozmetiky, intímnej hygieny či iné darčeky však čakajú na každého návštevníka a návštevníčku. O 17.00 sa uskutočnia aj prednášky s gynekológmi, andrológmi, sexuológmi či lekármi z centier asistovanej reprodukcie.


Ústrednou témou akcie bude panvové dno, pretože jeho zdravie je pre počatie veľmi dôležité. Nedostatočné prekrvenie, zrasty, oslabenie, infekcie, obezita a iné ochorenia v tejto oblasti sú príčinou nielen zníženej plodnosti, ale aj bolestí, inkontinencie, problémov s chrbticou, trávením, ale aj zhoršenia kvality sexuálneho života.

Medzi obľúbené publikácie, ktoré sa každoročne počas turné rozdávajú, patrí Pas plodnosti. Ženy sa z neho dozvedia, ako funguje ich telo, reprodukčné orgány, ako plodnosť chrániť správnou hygienou, stravovaním, čo všetko by mali vedieť o vajíčkach a spermiách a ako správne postupovať, keď nastanú problémy. Samozrejmosťou je menštruačný kalendár, informácie o ovulácii a možnostiach liečby zníženej plodnosti. Ak sa niektoré záujemkyne podujatia nemôžu zúčastniť, no majú o publikáciu záujem, môžu si ju stiahnuť zo spomínanej webovej stránky alebo o ňu zažiadať e-mailom na adrese bocian@bocianoviny.sk, pričom pri dobierke je nutné zaplatiť len cenu poštovného. "Edukácia v oblasti prevencie porúch plodnosti výrazne absentuje," uviedla predsedníčka OZ Bocian Denisa Priadková. "Prevencia je pritom jednoduchšia a lacnejšia. Navyše, informovaný človek svoj zdravotný stav rieši rýchlejšie, účinnejšie a uvedomuje si svoju zodpovednosť za vlastné zdravie," dodala.

Text: SITA
Foto: SHUTTERSTOCK