Presunúť na hlavný obsah

Kedy hraničí tolerancia (a žiarlivosť) so zdravým rozumom?

Sex a vzťahy

Niekomu prekáža už i to, že partner sedí v kancelárii s opačným pohlavím, inému nedochádza trpezlivosť ani po opakovanej nevere.

Jedno i druhé je extrém, no treba si vždy vopred určiť hranice tolerantnosti.

 
Chvíľu zúfa, chvíľu dúfa
Irena (32) odpustila manželovi neveru a čakala od neho, že sa bude snažiť získať naspäť stratenú dôveru a sekať dobrotu. To mu vydržalo iba chvíľu, po čase mu povaha nedovolila byť "poslušným" a začal opäť skúšať jej trpezlivosť. A ona často zúfala a následne dúfala... Zmietala sa v jeho sľuboch a sklamaniach, až jej povolili nervy a musela vyhľadať odbornú pomoc. Aj dnes však tvrdí, že svojho manžela miluje, i keď ten k nej zjavne už dávno nič necíti. Viac času trávi s milenkou, ako s rodinou. Manželka verí v zázrak a trpí, on si robí, čo chce... Ich deti zatiaľ vyrastajú v tomto prostredí, pri týchto vzoroch!  
  
Jeho kolegyniam išla oči vypichnúť

Agáta (28) robila svojmu priateľovi prepadové akcie v práci kedy sa jej zachcelo a občas sa nezdržala ani poriadne žiarlivej scény. Jej chrumkáčik bol pritom skôr plachý typ muža a čo sa týka kolegýň, bol čistý. Jej žiarlivosť sa preto stala náramnou zábavkou vo firme, kde pracoval. A s radosťou mu ešte robili naschvál, nech jeho žiarlivka praskne od zlosti. Ich vzťah nakoniec krachol, pretože trvala napríklad na tom, aby jej drahý obedoval doma, nech je čo najmenej "vystavený pokušeniu". To sa nestretlo s pochopením u vedenia podniku (ktoré otravovala aj s večným overovaním priateľových služobných výjazdov) a tak Agáta musela ustúpiť. Úplne.

Ona tolerovala žiarlivosť, on nič
Gréta (36) tvrdo doplatila zdravím na partnerovu žiarlivosť, ktorá zašla tak ďaleko, že jej zakázal aj návštevu gynekológa! Zanedbané problémy, ktoré iba tušila, si na ňu počkali a dnes sa lieči z veľmi vážneho ochorenia. Keď sa to partner dozvedel, pustil ju k vode a ona sa teraz borí so všetkým sama. Z tohto osudu si treba vziať ponaučenie, že chorobnú žiarlivosť nemožno v žiadnom prípade tolerovať!

Text: Monika Schönová pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK