Presunúť na hlavný obsah

Šetrím, šetríš, šetríme - ale ide to vôbec v kuchyni?

Recepty

Pri nákupoch potravín, samotnom varení a prevádzke kuchyne nám mnohokrát peniaze i čas utekajú pomedzi prsty.

Doba je krutá, neostáva nič iné ako v domácnosti šetriť a šetriť. Skúste si prečítať niekoľko rád, ako usporiť v kuchyni nielen varením lacných jedál. 

1. Nenakupujte bez rozmyslu
Pred štartom do obchodu si skúste spísať na lístok ťahák s tým, čo máte nakúpiť, inak sa vám môže stať, že vysoko prekročíte domáci rozpočet. Spočítajte si, koľko by mala stáť porcia jedla, ktoré chcete ukuchtiť. Pri nákupe zvažujte viac variantov toho istého tovaru – obchodné reťazce ich zvyčajne ponúkajú bez toho, aby sme im drukovali.

2. Nahraďte drahé mäso
Mäso, ktoré je jednou z najdrahších potravinových položiek rodinného rozpočtu, môžete z času na čas nahradiť sójovou náhradou. Skúste lacnejšie varianty mäsa, napríklad kuracie krídelká alebo mleté mäso. Z obchodu si radšej prineste celé kurča než iba jeho časti - je to lacnejšie. Čo z naporciovaného kurčaťa nespotrebujete, môžete zamraziť pre neskoršie použitie alebo tepelne upraviť všetko a časť zamraziť na inokedy.

3. Šetrite elektrospotrebiče
Veľmi jednoducho môžete znížiť výdavky za domácnosť tak, že sa naučíte správne zaobchádzať s kuchynskými elektrospotrebičmi. Obmedzte napríklad časté otváranie dvierok chladničky. Nenechávajte v chladničke a mrazničke námrazu a nedávajte do nich ešte teplé jedlá. Neplaťte tiež zbytočne za vyššiu spotrebu spôsobenú ich nesprávnym umiestnením - napríklad blízko sporáka alebo príliš blízko pri stene. 

4. Odkladajte zvyšky
Skúste si niekedy vybaviť v mysli obrázky hladujúcich ľudí vo svete a vyhadzovať čo najmenej zvyškov. Mnohé potraviny môžete v kuchyni ešte dobre využiť. Napríklad malé kúsky mäsa môžete pripraviť na paprike a zeleninu využiť do rizota. Ak vám zvýši surovina, ktorá sa akurát na nič nehodí, zamrazte ju. Verte, že raz ju využijete.

5. Nevyhadzujte staré pečivo
Veľa domácností vyhadzuje zvyšky pečiva. Veď najlepšie je čerstvé a pre staré údajne nie je využitie. Ale omyl: zo starších rožkov môžete urobiť žemľovku či pripraviť domácu strúhanku. Chlieb môžete spracovať na hrianky alebo obalený a usmažený vo vajci. Niekedy je dobré použiť novodobú techniku a zohriať nie veľmi stvrdnuté pečivo v mikrovlnke, bude mäkké a takmer ako čerstvé.

6. Nahradzujte drahé lacným
Hromada pokrmov sa dá pripraviť tak, že využijete iný variant, ktorý je lacnejší a nie menej hodnotný. Alebo mäsové výrobky doplníte nemäsovými, napríklad do fašírok môžete  primiešať nastrúhaný kel, ovsené vločky, mrkvu či zemiaky, bude ich viac. A málokto rozozná, keď namiesto suchého vína dáte do jedla dve kocky cukru rozpustené v troche octu.

Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK