Presunúť na hlavný obsah

Ste unavená, bolí vás krk - zistite, ktorý vitamín vám chýba!

Zdravie a relax

Cítite sa unavená? Malátna. Prežívate pocity úzkosti? Možno je za tým nedostatok vitamínov. Viete, ktoré vám môžu chýbať?

Únava

Pravdepodobne máte nedostatok železa. Ak okrem únavy cítite aj slabú chuť do jedla, zlú koncetráciu a máte tmavé kruhy pod očami, je to viac než isté. Pre jeho obnovenie v tele musíte do jedálnička zaradiť červené mäso, zeleninu ako špenát, brokolica či rozličné druhy šalátov.

Precitlivelá pokožka
Chýba vám možno zinok. Jeho nedostatok charakterizujú aj biele fľaky na nechtoch či dlhé hojenie sa drobných raniek na pokožke. Konzumujte viac orieškov, semien, ryby, medzi nimi napríklad sardinky a tiež červené mäso.

Bolesť chrbta a krku
Málo vitamínu D. Dodať ho telu musíte tabletkami, pretože prírodných zdrojov, v ktorých by sa nachádzal, je málo. Ak teda nerátame slniečko. Tridsať minút denne nechať svietiť lúče na tvár a plecia by mohlo tiež pomôcť.

Opakujúce sa infekcie
Selén je prvok, ktorý pravdepodobne chýba vášmu telu. Dennú dávku selénu pokryje sedem brazílskych orechov. Ak vás však už morí infekcia, musíte dávku zvýšiť.

Opary na ústach a kútiky
V takom prípade je možné, že telu chýba vitamín A. Nachádza sa v mliečnych výrobkoch, syre, jogurtoch, ale aj vo vajíčkach alebo pečeni.

Úzkosť, nervozita
Máte málo magnézia. Jeho nedostatok ovplyvňuje viac ženy ako mužov, keďže je zapojený do procesov v tele, ktoré so sebou prináša menštruácia a hormonálne výkyvy. Jedzte špenát, celozrnné pečivo a mandle.

Text: lp, pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK