Presunúť na hlavný obsah

Žite podľa seba

Sex a vzťahy

Určite ste sa niekoľkokrát zamýšľali nad tým, aký má život zmysel. Niekedy sa vám možno vnútila myšlienka, že žiadny - najmä vtedy ak sa vám nedarí.

To, že život sám o sebe zmysel nemá, je pravda. Zmysel životu musí dať každý z nás. Nemôžeme čakať, že nám bude vyhovovať všeobecná šablóna, ktorú niekto vymyslel na ovládanie davu, pretože každý je jedinečný a môže niečím prispieť k celkovej harmónii.

To, čo vyhovuje vám, nemusí vyhovovať niekomu inému a naopak. Preto je až neuveriteľné, ako sa niektorí ľudia snažia rozdávať "zaručené rady", ale pritom sa nevedia pozrieť na svet očami druhého človeka. U nás ešte stále prevláda tradícia rodiny a "čo by ľudia povedali, keby....".

Neznamená to, že by ste mali už len zo zásady protirečiť všetkým, ktorí vám chcú poradiť, názor si treba vypočuť, ale prijímať niečo len zo slušnosti je hlúposť. V prvom rade, naučte sa hovoriť "nie" a nerozmýšľajte nad tým, či sa niekto bude trápiť. Ak budete totiž proti svojej vôli s manželom, ktorý sa vašej mame javí ako dobrý chlapec, váš otec s ním zdieľa rovnaký politický názor, ale vám nevyhovuje, trápiť sa budete vy.

Ak sa na všetko pozriete z nadhľadu, vždy bude niekto trpieť a ak sa obetujete, tak vy najviac, lebo vy s tým "dobrým chlapcom" musíte riešiť každodenný život. Nezabúdajte, že rodičia s vaším manželom nežijú, takže ak sa rozvediete, možno mama vyroní pár sĺz, otec sa s vami nebude baviť, ale vy pocítite úžasný pocit slobody.

Možno všetko ospravedlňujete tým, že jedlo máte, posteľ tiež, prácu a  manžela. A to je všetko? Nemáte niekedy pocit, že vám niektoré podstatné veci v živote chýbajú? Možno by vám pomohlo, keby ste si vytvorili vlastnú životnú filozofiu. Znamená to síce možno viac čítania, ale povedzme si na rovinu, že v televízii sa už dá málokedy pozerať niečo, čo stojí za to. Jedine na základe poznania myšlienok tých druhých zistíte, aké sú tie vaše.

Na to, aby ste vedeli vysloviť svoj názor čo sa vám páči a čo nie, je dobré poznať aj iné uhly pohľadu. Možno sa vám to zdá celé zbytočné, ale s vlastnou filozofiou si budete viac veriť a zbavíte sa pochybností, ktoré sú najväčšou brzdou. Možno je pre vás zmysel života rodina a nepotrebujete nič iné, ale potom neodsudzujte tie, pre ktoré je dôležitá kariéra.

Sústreďte sa na seba v rámci rodiny, ale nevnucujte ostatným členom to, čo sa vám zdá pre nich dobré a už vôbec im nevykrikujte, čoho všetkého ste sa pre nich vzdali. Najväčšou výsadou človeka je totiž slobodná vôľa a aj keď máte pocit, že sa musíte prispôsobiť, niekedy to urobíte len preto, lebo nemáte silu hľadať iné riešenie. Ak budete vedieť, čo v živote chcete, nebude tej sily, ktorá by vás odradila z vašej cesty, ale musíte začať.

Text: Gabi H. pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK