Presunúť na hlavný obsah

S vajíčkami to nepreháňajte, ale majte ich vždy po ruke

Lifestyle

O vajíčkach sa popísalo aj veľa kladného aj záporného, ale nesporným faktom je, že je stavebná jednotka tela a pokiaľ to nepreháňate, alebo nemáte naň alergiu, majte ho vždy poruke.

Vajíčka mali svoje zastúpenie v živote ľudí už oddávna. Môžete ho vidieť aj na niektorých obrazoch, kde symbolizuje zrod a vývoj nových generácií a taktiež symbolizuje mužské a ženské pohlavné orgány. Nedá sa zabudnúť na obľúbenú filozofickú otázku, či bolo skôr vajce, alebo sliepka. Vajíčko malo svoje zastúpenie aj v liečiteľstve, napríklad v Rusku dali rozšľahané vajíčko na popáleninu a na ňu liali pomaly alkohol, aby sa vytvoril ochranný filter.

V iných krajinách zase používali vyšľahaný vaječný bielok na hnisavý zápal článkov prsta, pomliaždeniny a vykĺbeniny. Dokonca sa o vajciach hovorilo, že odstraňujú nervové bolesti a zápaly. Dobré väzbové vlastnosti vajca sa využívali na liečenie detskej hnačky, ale v poslednej dobe treba dávať pozor na možnosť kontaminácie vajca salmonelou.

Vajce dnes
Vajce je výživné a práve preto sa dá z neho pripraviť jedlo, ktoré bude vyhovovať snáď každému. Veď ani športovci naň nedajú dopustiť. Nachádzajú sa v ňom proteíny, tuky, minerály, fosfor, vápnik, železo, sodík, draslík, horčík, zinok a vitamíny A, B komplex, C, D, E a kyselina listová. Vaječný bielok upokojuje steny žalúdka a čriev pri pálení záhy, hnačke, zápche a iných tráviacich problémoch. Ak zmiešate vaječný bielok a mlieko, máte prvú pomoc pri žieravých otravách. Napriek tomu, že vajíčko je výborné, zvykne vyvolávať u detí celú škálu alergií. Taktiež sa hovorilo, že vajíčko by nemali jesť ľudia s vysokým cholesterolom, ale dve vajíčka denne nikomu neublížia. Okrem toho prišlo sa aj na to, že vajíčka znesené vo voľnej prírode majú menej cholesterolu ako vajíčka z umelých chovov.

Keďže idú Vianoce, asi sa vajíčkam nevyhnete, pretože väčšina výborných receptov sa bez nich jednoducho nezaobíde. Napriek tomu, nepreháňajte to, lebo vajíčko v koláči alebo kréme, má skôr vplyv na naše tukové vankúšiky ako na zdravie.

Vonkajšie použitie
Vajce utišuje pokožku, preto je vhodné použiť ho aj na odstránenie popálenín zo slnka, zaparenín po plienke, alebo na popraskané prsné bradavky. Bielok treba aplikovať na postihnuté miesto po vrstvách, každú treba nechať zaschnúť. Ak zmiešate bielko s tromi lyžicami olivového oleja, získate zmes na popáleniny, vraj veľmi účinnú, pokiaľ nemáte nič iné po ruke.

A nesmieme zabúdať na vlasy, na zabránenie vypadávaniu vlasov je dobré zmiešať vajce s trochou vody a vmasírovať do pokožky hlavy. Na hlavu si treba dať uterák a vlasy treba umyť až ráno.

Text: Gabi H. pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK