Presunúť na hlavný obsah

Päť značiek topánok, ktoré hýbu svetom nielen veľkej módy

Móda a krása

Vášňou pre topánky trpia ženy. Sú to však muži, ktorých táto vášeň živí a ich mená sú v topánkovom dizajne pojmom.

Vlastniť topánky od Christina Louboutina, Manola Blahnika, Jimmyho Chooa či Rogera Viviera je prestížnejšia záležitosť, ako mať kabelku od Vuittona.  Ženy najnovšie  dokonca cvičia špeciálne cviky, aby  dokázali na ultravysokých podpätkoch chodiť bez zaváhania.


Najnovší cvičiaci ošiaľ v USA sa volá "stiletto strenght" a je určený ženám, ktoré chcú vedieť pekne kráčať na vysokých podpätkoch od Blahnika, Louboutina či Jimmyho Chooa. Cvičenie spočíva v posilňovaní členkov, tvarovaní lýtok a udržaní rovnováhy na ultravysokých podpätkoch. Aj to je dôkazom, čo sú ženy ochotné urobiť pre to, aby vlastnili a dobre vyzerali v topánkach prestížnej značky. Blahnik, Louboutin, Choo, Vivier, ako aj Salvatore Ferragamo sú totiž majstri obuvníckeho remesla, ktorí výrobu a navrhovanie ženských topánok povýšili na módny dizajn porovnateľný s najprestížnejšími odevnými značkami. Chodiť v topánkach týchto značiek je prestíž a nielen celebrity za ne neváhajú platiť závratné sumy, začínajúce sa na spodnej hranici tristo eur, a to niekoľko sezón staré modely.

Manolo Blahnik
Manolo Blahnik pochádza z Kanárskych ostrovov, po otcovi je Čech a po matke Španiel. V súčasnosti je považovaný za kráľa obuvníckeho dizajnu. Jeho originálne topánky sú totiž nadčasové a nepodliehajú  módnym trendom. Fenomén Manola Blahnika charakterizuje aj scéna z kultového seriálu Sex v meste. Keď Sarah Jessicu Parkerovú ako Carrie Bradshawovú prepadol zlodej v newyorskom Soho, prosila ho: "Prosím, pane, vezmite si moju kabelku Fendi, prsteň alebo hodinky, ale neberte mi moje manolky." Madonna označila jeho topánky za lepšie ako sex a dodala: "...ešte aj dlhšie vydržia." Manolky nosia kráľovné, princezné, herečky, ale objavili sa aj v seriáli Simpsonovci na nohách  Marge Simpsonovej.

Christian Louboutin 
Klientelu Christiana Louboutina tvorí bohatá smotánka a celebrity ako monacká princezná Caroline,  Victoria Beckhamová, Penélope Cruzová, Catherine Deneuvová alebo Kylie Minogue. Jeho topánky, na ktoré sa neraz zapisuje na čakaciu listinu, charakterizujú červené podrážky. Červené podrážky sa však na jeho exkluzívne modely dostali náhodou. Louboutin na jednej módnej šou cítil, že jeho topánkam chýba energia, a tak červeným lakom na nechty nalakoval podrážky na červeno. Skvelý nápad ho vyniesol na absolútne výslnie a od roku 1992 je červená lakovaná podrážka niečo ako jeho podpis. V roku  2007 dokonca požiadal o ochrannú známku na tento nápad. Vlastní  dva obchody v New Yorku, po jednom v Los Angeles, Las Vegas a Orange County a jeho topánky sa predávajú po celom svete v rôznych luxusných obchodných domoch.

Jimmy Choo
Sedem rokov bol Jimmy Choo dvorným obuvníkom princeznej Diany, ale až po jej smrti sa dočkal úspechu. Od roku 2001 navrhuje ručne robené topánky vo svojom jedinom butiku na svete v Londýne. V jeho topánkach chodí Cate Blanchettová, Hilary Swanková, Victoria Beckhamová, Scarlett Johansonová či Angelina Jolie. Manželka amerického prezidenta Baracka Obamu Michelle ich mala obuté pri manželovej inagurácii. Topánky Jimmyho Chooa sa objavujú na červenom koberci, ale má aj veľmi  veľa "obyčajných" klientov. Obuvnícky dizajnér pochádza z Malajzie, má však čínsky pôvod. Prvé topánky vyrobil, keď mal jedenásť. V roku 1996  založil spolu s editorkou britského Vogue Tamarou Mellonovou spoločnosť Jimmy Choo. Neskôr Choo predal 50 percent svojho podielu v spoločnosti za 10 miliónov libier a odvtedy sa sústredil len na svoju Jimmy Choo Couture líniu.

Roger Vivier 
Módny tvorca Roger Vivier vymyslel ihličky. Podarilo sa mu ich vytvoriť vďaka tenkému pásiku ocele, ktorý vložil do ultrazúženého dreveného a neskôr plastového podpätku. Prestíž však získal po tom, čo obul na korunováciu kráľovnú Alžbetu II.  Vytvoril pre ňu topánky zdobené pravými granátmi, ktorých opätky boli potiahnuté zlatou kožou. Topánky od neho nosila aj hollywoodska hviezda Ava Gardnerová či členovia Beatles. V roku 1967 urobil opäť prevratný krok, keď na prehliadku Yvesa Saint Laurenta navrhol čierne nízke lakované topánky s hranatým podpätkom a výraznou prackou. Vo filme ich zviditeľnila Catherine Deneuvová. Dodnes ich nosia celebrity ako Katie Holmesová či Jennifer Lopezová. Topánky od Viviera možno kúpiť len v New Yorku, Paríži, Londýne a Hongkongu, čo svedčí o absolútnom luxuse tejto značky.

Salvatore Ferragamo
Módny dizajnér talianskeho pôvodu vytvoril viac ako dvadsaťtisíc unikátnych originálov modelov topánok. Vyznačovali sa eleganciou, nápaditosťou, luxusom a dokonalým vypracovaním. Slávne sú balerínky s remienkom, ktoré navrhol pre filmovú  hviezdu päťdesiatych a šesťdesiatych rokov Audrey Hepburnovú. Okrem vysokého podpätku do módy priniesol aj klinový model. Okrem toho hojne využíval aj korkový podpätok a plató podrážku. Kariéru začal ako návrhár v Hollywoode, kde pre nemé filmy navrhoval kovbojské čižmy, rímske sandále a mokasíny. Neskôr si na Hollywood Boulevarde otvoril obchod, ktorý navštevovali hviezdy Marilyn Monroe, Marlene Dietrichová, Ingrid Bergmanová či Sophia Lorenová. Sláva značky pretrváva aj po návrhárovej smrti.

Text: Zuzana Hlavačková pre magazín Pravdy
Foto: archív firiem