Presunúť na hlavný obsah

Jennifer Lopezová je najkrajšia. Tento rok

Móda a krása

Štyridsaťjedenročnej speváčke a herečke Jennifer Lopezovej sa podaril husársky kúsok.

Prestížny americký magazín People zverejnil zoznam sto najkrajších ľudí sveta na rok 2011, ktorému kraľuje práve Jennifer. Z trónu tak zosadila nielen obľúbenú pretty woman Juliu Robertsovú, ale predbehla aj oveľa mladšie konkurentky. Istotu, že je najkrajšia, získala však len na rok. Ideál krásy sa mení čoraz rýchlejšie a ani znalci estetiky ako Umberto Eco ho nevedia jednoznačne definovať.

Hollywoodske hviezdy každoročne s napätím čakajú aprílový verdikt časopisu People. Uznávaný magazín práve vtedy zverejňuje rebríček najkrajších ľudí planéty. Nachádzajú sa v ňom muži aj ženy, ktorých spája najmä pôsobenie v šoubiznise. V minulých rokoch sa z víťazstva tešili popri Američanke Julli Robertsovej aj herečky Halle Berryová, Jennifer Garnerová či speváčka Beyoncé Knowlesová. Už tieto mená svedčia o tom, že krása je široký pojem. Obsiahne nielen ryšavé vlasy a široký úsmev herečky z romantických filmov, ale aj krátkovlasú černošku, ktorá zvádzala Jamesa Bonda, hrdinku akčných filmov alebo speváčku s výraznými krivkami. Popri nich v rebríčku nechýbajú ani herci od tínedžérskeho idolu Zaca Efrona, hviezdy ságy Twilight Kellan Lutz či najsexy muž na svete Ryan Reynolds.

Teší sa, že už nemá 25
Potešujúce je, že rebríček nie je vyhradený len dvadsaťročným krásaviciam. Tohtoročná víťazka Jennifer Lopezová je vyslovene hrdá, že nemá dvadsaťpäť rokov. V súčasnosti sa vraj cíti lepšie, ako keď bola dvadsiatnička. Hviezda portorického pôvodu pripisuje svoj príťažlivý vzhľad osobnému životu: "Myslím, že je to tým, že mám v živote veľa lásky. Som šťastná, že som atraktívna, no vždy som mala pocit, že skutočná krása vychádza z vášho srdca."

Koniec koncov speváčka nie je prvá štyridsiatnička, ktorá sa ocitla na špici rebríčka. Minuloročná víťazka Julia Robertsová má už tiež štyridsiate narodeniny za sebou, podobne ako Sandra Bullocková a hviezdy seriálu Zúfalé manželky Dana Delany či Eva Longoria. Mimochodom, Julia Robertsová túto súťaž vyhrala až štyrikrát.

V L. A. vyhrala Francúzka Isabelle Adjaniová
Odlišný názor na krásu herečiek mali však redaktori amerického denníka L. A. Times. Ten nedávno zverejnil zoznam päťdesiatich najkrajších žien filmu. A prekvapujúco nevyhrala tohtoročná najkrajšia žena sveta Američanka Jennifer Lopezová, ale predbehla ju Európanka.

Na prvom mieste sa ocitla päťdesiatpäťročná francúzska herečka Isabelle Adjaniová, známa z filmov Kráľovná Margot či Camille Claudel. Ako uviedli redaktori denníka, rebríček je oslavou hviezd, ktoré určujú štandard pre eleganciu, pôvab a príťažlivosť. Aj druhé miesto patrí Francúzke - legendárnej Brigitte Bardotovej. Tretiu priečku obsadila americká herečka Kim Basingerová. Noviny vyzdvihli najmä jej účinkovanie vo filme L. A. - Utajené skutočnosti. V prvej päťke je aj ďalšia Európanka, talianska herečka Monica Belluciiová. Oscarová herečka Halle Berryová, ktorá v ankete o najkrajšiu ženu sveta magazínu People pred časom zvíťazila, sa páči aj redaktorom L. A. Times. Pridelili jej piatu priečku. Oproti tomu sa Jennifer Lopezová musela uspokojiť až s tridsiatym prvým miestom. Ešte horšie dopadla minuloročná najkrajšia žena sveta Julia Robertsová. Tá sa ocitla až na štyridsiatom mieste.

Zdá sa, že americký denník teda prihliadal aj na herecké umenie, nielen na sexy vzhľad herečiek. Aj keď, samozrejme, žiadnej z umiestnených herečiek krásu a príťažlivý vzhľad nemožno uprieť. Do päťdesiatky najkrajších žien filmu sa dostali aj Penelópe Cruzová, Anne Hathawayová, Angelina Jolieová či Natalie Portmanová. Zastúpenie tu nemajú len súčasné herečky, ale aj hviezdy ako Greta Grabo, Marylin Monroe či Sophia Loren.

Dnes si vyberie každý
Rozhodnúť, kto je na svete najkrajší, nie je jednoduché - a ešte ťažšie je predpokladať trendy v kráse do budúcnosti. Zistil to aj filozof a estetik Umberto Eco. Vo svojej knihe Dejiny krásy rozoberá, čo ľudia považovali za krásne v priebehu stáročí. Starí Gréci si cenili súmerné proporcie, harmóniu čísel, inokedy bola v kurze krása preduchovnelá v podobe vyžarovania. Dokonca aj zobrazenie škaredých vecí môže byť krásne, ako ukazujú stredoveké chrliče v chrámoch. Ľudí vždy fascinovala škaredosť ako prírodná kuriozita. Neskôr sa za krásne považovali vznešené dámy, rytieri a trubadúri, kým ich nevystriedali melancholické námety.

Kto hľadá ideál krásy dvadsiateho storočia, nájde podľa Umberta Eca akúsi dvojitú deliacu čiaru. Tá prvá oddeľuje rôzne modely v rámci jednotlivých desaťročí. Film napríklad ponúkal ako idol osudovú ženu, stelesnenú Gretou Garbo či Ritou Hayworthovou, ale aj typ dievčaťa odvedľa zosobnený Claudettou Colbert či Doris Day. Hrdinov divokého západu stelesňoval tak urastený a mužný John Wayne, ako aj nevýbojný a trochu zženštilý Dustin Hoffman. V rovnakom čase sa zjavuje Gary Cooper aj Fred Astair. Móda ponúka honosné dámske šaty, ale aj androgýnne modely Coco Chanel. Médiá sú veľmi demokratické a ponúkajú ideál krásy ženám nielen aristokraticky krehkým, ale aj proletársky statným. Je tu útla Delia Scala, aj korpulentná Anita Ekbergová, kúpajúca sa vo fontáne Di Trevi. Komu sa nepáči Richard Gere, pre toho je tu Al Pacino.

Druhá línia rozdeľuje na dve časti celé storočie. V prvých šesťdesiatich rokoch sa ideály krásy šírené médiami inšpirujú najmä vysokým umením, neskôr sa objaví vplyv komiksu a rozdiel medzi umením pre vzdelaných a pre masy sa začne zmenšovať. Ani médiá už neponúkajú jednotný vzor, ideál krásy. Nadchýnajú sa kyprosťou Mae Westovej, aj krásou vychudnutých modeliek, černošskou krásou Naomi Campbellovej aj anglosaským pôvabom Kate Mossovej. Vo filme aj reklame sa znovu stretávame s osudovými ženami, ale aj so spontánnymi dievčatami á la Julia Robertsová či Cameron Diazová, s Rambom aj Georgom Clooneym. A keby bádateľ z budúcnosti chcel zistiť, aký estetický ideál vlastne médiá v 20. či 21. storočí šírili, nemá jednoducho šancu. Podľa Umberta Eca mu nezostane nič iné, než kapitulovať pred záplavou tolerancie a absolútnym, bezbrehým polyteizmom krásy.

Práve preto môže po Halle Berryovej či Julii Robertsovej byť najkrajšou ženou štyridsaťjedenročná Portoričanka Lopezová.

Telo neničí diétami, ale športom
Speváčka a herečka Jennifer Lopez, dcéra portorických prisťahovalcov, je stelesnením sexy latinodivy: olivová pleť, hnedé lokne a jej preslávený zadok s prezývkou The Butt. Aj keď vlani pri hlasovaní na internete musela titul majiteľka najlepšieho zadku na svete odovzdať konkurentke Kim Kardashian, dala si ho poistiť na 27 miliónov dolárov.

Mama dvojčiat dobre vie, že za svoju kariéru z veľkej časti vďačí svojmu výzoru. A otvorene sa k tomu priznáva. V magazíne People, ktorý ju tento rok zvolil za najkrajšieho človeka na svete, povedala, že k jej práci patrí vždy sa prezentovať v top forme.

Jennifer Lopez na rozdiel od mnohých iných herečiek a modeliek nešokuje normálne ženy vyhláseniami o tom, že môže jesť čokolády, koľko chce a jednoducho nepriberie. Naopak. Jennifer Lopez zdôrazňuje: "Nechcem, aby si niekto myslel, že je to ľahké. Potrebná je trpezlivosť a tvrdá práca. Televízory so širokouhlou obrazovkou predsa nie sú ničím priateľom." Svoje telo s peknými krivkami si denne pestuje športom, a to je určite sympatickejšie, ako týrať sa hlúpymi diétami.

Jennifer Lopez si zahrala vo filmoch Krv a víno (1996), Selena (1997), Svadby podľa Mary (2001), Kráska z Manhattanu (2002), Smiem prosiť? (2004) či Diabolská svokra (2005). V júni 2004 sa vydala za speváka Marca Anthonyho a vo februári 2008 mu porodila dvojčatá Emmu a Maxa. Dnes si užíva návrat popularity ako porotkyňa speváckej súťaže American Idol. Ako speváčka sa dostala do povedomia už debutovým albumom On the 6 (1999). z ktorého pochádza hit If You Had My Love. Nasledovali ďalšie úspešné nahrávky J.¤Lo (2001), This Is Me... THen (2002) a Rebirth (2005). V roku 2007 vydala dva albumy - Brave a svoj prvý album v španielčine Como Ama una Mujer. Jej nový album sa volá Love.

Text: Zuzana Hlavačková a Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Foto: SITA