Presunúť na hlavný obsah

Neurogénna tetánia - novodobý strašiak?

Zdravie a relax

Trápi vás tŕpnutie rúk alebo máte búšenie srdca či ťažkosti s dýchaním? Ak lekár nezistil inú príčinu vašich problémov, môže sa za tým skrývať aj neurogénna tetánia.

Odborníci tvrdia, že je to zvýšená nervovo svalová dráždivosť. Elena (32) s týmto ochorením bojuje už takmer 10 rokov (aby redakcia nezasiahla do jej súkromia, priezvisko ostáva utajené).

Vydávala som sa veľmi mladá. Keď som po roku otehotnela, nebolo na svete šťastnejšej ženy. Pri pôrode však nastali komplikácie a syn prišiel na svet takmer v poslednej chvíli, cisárskym rezom.

Radosť z malého dieťatka však narušil môj zhoršujúci sa zdravotný stav. Bola som veľmi slabá, trápili ma ťažkosti s dýchaním a tŕpnutie rúk. Nasledovali nekonečné vyšetrenia, po ktorých mi lekári oznámili, že sú to dôsledky ťažkého pôrodu. Lieky, ktoré mi predpísali som svedomito užívala, no zlepšenie neprichádzalo.

Keď mal synček dva roky, rozpadlo sa mi manželstvo. Nebolo iného východiska ako nastúpiť do práce. Zrazu mi okrem dieťaťa a domácnosti pribudli i dve zamestnania. Bohužiaľ, nezvládla som to a jedného dňa od vyčerpania odpadla. Záchranka ma odviezla do nemocnice. Tam mi spravili vyšetrenia a zistili, že mám ochorenie nazývané neurogénna tetánia.
Napriek liekom trápenie nekončilo. Bolesti ma opakovane priviedli na pohotovosť. Najlepšie však na tom nebola ani moja psychika. Uzatvorila som sa do seba a nekomunikovala s okolím.
Rodičia to znášali veľmi ťažko a rozhodli sa navštíviť psychologičku. >Stálo ich to veľa úsilia, ale nakoniec ma z toho s pomocou odborníčky a liekov na neurogénnu tetániu dostali. Po dlhých rokoch trápenia je konečne i pre mňa život opäť krásny.

Ako sa ochorenie prejavuje:
- Tlak v hlave
- Ťažkosti s dýchaním
- Potenie
- Celková slabosť organizmu
- Búšenie srdca
- Tŕpnutie rúk či pery

Viete, čo pomôže?
- Zvýšte príjem magnézia a kalcia
- Doplňte do stravy vitamín B6
- Nezabudnite ani na vitamín D

Zdroj: Katarína Mikuškovičová pre oŽene.sk
Foto: Shutterstock