Presunúť na hlavný obsah

Sú tampóny nebezpečné?

Zdravie a relax

Používate vložky namiesto tampónov, lebo sa vám zadajú bezpečnejšie? Omyl! Spýtajte sa svojho gynekológa.

Ženy si myslia, že používanie vložiek je hygienickejšie a riziko vzniku zápalu oveľa menšie. Opak je však pravdou. Tampóny nenarúšajú prirodzenú mikroflóru v pošve. Krv nasávajú a možnosť infekcie je nižšia, pretože baktérie nachádzajúce sa v pošve, oblasti konečníka a močovej rúry, nemajú možnosť dostať sa do pošvy.

Nepoužívam tampóny, lebo blokujú krvácanie
Zabudnite na tento mýtus. Tampóny pracujú ako špongia a krv z pošvy ihneď odsávajú.
Bojím sa syndrómu toxického šoku
Zahoďte obavy za hlavu. Zatiaľ nie je známy žiadny prípad, ktorý by priamo súvisel s používaním tampónov a syndrómom toxického šoku.
Panny ich nemôžu používať
Dievčatá a ženy, ktoré nemali pohlavný styk, môžu tiež bez problémov siahnuť po tampónoch. Treba si však vybrať najmenšiu veľkosť a častejšie ich vymieňať.
Na noc volím vložky
Ani v noci sa netreba obmedzovať tým, že musíte používať vložky. Dbajte však na to, aby tampón nebol zavedený dlhšie ako 8 hodín. Ak máte silnejšie krvácanie, prispôsobte tomu veľkosť tampónu.
Tampón sa môže stratiť v tele
Správne zavedený tampón sa nachádza v strednej tretine vagíny. Nemôže samovoľne vkĺznuť do maternice, nakoľko jej otvor je príliš malý (veľkosť špendlíkovej hlavičky) na to, aby sa tam tampón nasiaknutý krvou dostal.
Poznáte výhody používania tampónov?
- žiadne podráždenie vonkajších rodidiel (zápaly, mykózy)
- vyššia hygiena pri ich používaní
- znamenjú pre ženu pohodlie počas menštruácie
- znižujú riziko endometriózy

Text: -kk- pre oŽene.sk
Foto: Shutterstock