Presunúť na hlavný obsah

Tehotné či dojčiace? Cestovanie prináša riziká, na čo dať pozor?

Zdravie a relax

Tehotné ženy, najmä v pokročilom stupni tehotenstva, by nemali cestovať do menej rozvinutých krajín, kde hrozí malária, žltá zimnica a spavá nemoc.

Pokiaľ nemôžu cestu odložiť, najvhodnejšie je obdobie medzi 18, až 24. týždňom, keď už je riziko potratu menšie, nevoľnosť ustúpila a predčasný pôrod ešte nehrozí. Radí to lekár Rastislav Maďar v publikácii Ochrana zdravia na cestách. Odborné znalosti v nej doplnil skúsenosťami zo 60 krajín, ktoré precestoval.

Každá tehotná by si mala po príjazde do miesta pobytu zistiť adresu najbližšieho zdravotníckeho strediska. Pomôže jej v tom zastupiteľský úrad. Podľa Maďara môže byť pre tehotné aj ich budúce dieťa rizikom popri infekciách tiež stres z cestovania a preventívne očkovanie proti ovčím kiahňam, príušniciam, TBC či žltej zimnici. Rizikové môže byť užívanie niektorých liekov, napríklad črevnej dezinfekcie. V príbalovom letáku by si žena mala overiť, či je liek v tehotenstve vhodný. Tiež dojčiace ženy by si mali overiť, či liek neprechádza do materského mlieka. Tehotné môžu užívať niektoré lieky na hnačku a niektoré antibiotiká a prípravky proti malárii. Dojčiace matky by podľa Maďara nemali pri hnačke prestať kojiť. Musia ale príjmať veľa tekutín. 

Tehotným Maďar neodporúča cestovať do oblastí nad 3600 metrov nad morom, pri rizikovom alebo veľmi pokročilom tehotenstve nad 2500 metrov. Plod je vo vyšších výškach s redším vzduchom ohrozený nedostatkom kyslíka. V dopravných prostriedkoch by tehotné ženy mali mať bezpečnostný pás. Štatistiky dopravných nehôd podľa neho ukazujú, že následky pre matku a plod sú u nepripútaných vážnejšie.

Cestovanie lietadlom by mala tehotná žena dobre zvážiť. Zmena tlaku pri lete, menej kyslíka a kozmické žiarenie sú zdravotnými rizikami. Letecké spoločnosti zvyčajne odmietajú prevážať ženy v poslednej tretine gravidity.

Text: ČTK
Foto: SHUTTERSTOCK