Presunúť na hlavný obsah

8 mýtov o ženách – pravda vyšla najavo

Sex a vzťahy

Ženy – krásne, nežné a úplne iné ako muži. Sú oblasti, v ktorých vynikajú, ale aj miesta, v ktorých sú slabšie. Teda aspoň tak si niekedy vysvetľujeme prieskumy či reálne čísla.

Na to, aby sme podporili svoje argumenty, často používame aj staré klišé. A tak postupom času vznikajú rôzne mýty.

Tie však vyvracia veda a zdravý rozum.
Ktoré to sú? 

Mýtus č.1
O deti sa staráme lepšie

Je to vraj tým, že bábätko v nás rastie a už počas tohto obdobia si s ním vytvárame vzťah. Náš náskok však muži dobiehajú pomerne rýchlo. Hneď po narodení sa totiž potomok stane bytosťou a ženy sa mylne domnievajú, že ich emocionálne spojenie s dieťaťom je silnejšie ako to otcovské. Prieskumy a výskumy však ukazujú opak. Tak matky, ako aj otcovia sú so svojím dieťatkom v úzkom spojení. Vedia identifikovať signály, ktoré im drobček vysiela, ako je strach, hlad či nuda. Zdržanliví sú muži pri jednej emócii – reakcii na detský smiech.

Mýtus č. 2
Živiteľom rodiny bol vždy muž

Aby sme si overili, že je to klamstvo ako bič, stačí sa pozrieť hoci aj do starých učebníc. V časoch, keď muži lovili mamuty, museli byť ženy skutočne sebestačné. Keďže “živitelia rodiny“ odchádzali na niekoľko dní, aby privliekli to megazviera, o rodinu a potomstvo sa starali praveké ženy. Ak práve nestrážili oheň, zbierali lesné plody či vajcia vtákov. Práve tie boli osemdesiatpercentnou zložkou stravy rodiny.

Mýtus č. 3
Šiesty zmysel
Intuíciu majú ženy vraj rozvinutejšiu. V tomto sebaklame nás muži radi nechajú. Ide o zdanie, ktoré doteraz nepodporil nijaký vedecký výskum. Geneticky na to vybavené nie sme. Mylné tvrdenie umocňuje iba zažitá kultúrna norma. Potvrdili to aj špeciálne testy. Muži sú rovnako intuitívni ako dámy, hoci sa opierajú radšej o vlastný rozum a skúsenosti.

Mýtus č. 4
Muži zarábajú vždy viac ako ženy

Od roku 1984 sa oficiálny reprezentatívny výskum SOEP (Sozioökonomische Panel) zaoberá rozdielmi v platoch mužov a žien. Po rokoch im výskum ponúkol zaujímavé výsledky. Až 35 percent pracujúcich dám v Nemecku zarába viac ako ich muži. Podpora Nemcom prišla aj spoza oceánu. Na Harvardskej univerzite R. Friedman prišiel k podobnému výsledku. Viac ako muži v USA zarába až 30 percent zástupkýň nežného pohlavia.

Mýtus č. 5
Jemnejšie pohlavie porno nemusí

Hoci nedosahujeme mužskú štatistiku a dych vyrážajúcich 73 percent, ale k pornu a erotike máme prekvapujúco ústretový vzťah. Nadpolovičný. Potvrdili to výsledky sledovanosti televízie. Erotické šou a relácie vraj priťahujú viac ženy ako mužov.

Mýtus č. 6
Novinky pochádzajú výlučne z mužského sveta
Vynález a žena? A čo je na tom čudné. Kávový filter, jednorazové papierové plienky – aj to sme vymysleli my. Nehovoriac o iných život uľahčujúcich veciach. Medicína, svet počítačov, ale aj prírodné vedy už dávno nie sú výlučne pod mužskou taktovkou. Dôkaz máte istotne aj vy pred sebou. Nech už je to čokoľvek.

Mýtus č. 7
Agresivita je dominantou pánov
Omyl ako dva mrakodrapy. To z nás robia iba rozprávky. Chrabrí princovia ťali drakom hlavy a jemné princezné čakali poslušne vo veži na svojho záchrancu. Je pravda, že v mladšom veku (detstve a puberte) je násilné správanie sa mužov viditeľne v prevahe, zato s pribúdajúcimi rokmi sa pomer potláča. Hoci si medzi sebou nežnejšie pokolenie nedáva pravé háky, používame my ženy zbrane ako manipulácia, ohováranie či vydieranie.

Mýtus č. 8
Vôňa detí
Otcovia nepoznajú dieťa podľa vône ako ženy. Rok 2001 zhodil zo stola aj túto lož. Ďakovať za to môžeme švédskym vedcom. Tí sa o tom presvedčili v zaujímavom výskume. 24 novorodencov starých od jedného do štyroch týždňov a 24 detí vo veku od dvoch do štyroch rokov ukladali spať v špeciálnych odevoch. Tieto vzorky následne ovoniavali rodičia, bezdetné ženy a muži. A výsledok? Tak to je šok! Vôňu dojčiat bezpečne rozoznali iba páni. Dámy nedokázali ani určiť vôňu svojej ratolesti. 

Zdroj: Adriana Mikundová pre Pravda Ženy
Foto: SHUTTERSTOCK