Presunúť na hlavný obsah

Je to potvrdené! Muži sa radšej vzdajú bozkávania ako sexu

Sex a vzťahy

Bozkávanie je stále dôležité, muži a ženy ho berú odlišne.

Kde sa vzal rituál bozkávania a ako sa v priebehu stáročí menil? To sú len dve z mnohých otázok, ktorými sa zaoberajú vedci skúmajúci bozkávanie. Podľa nich sa v minulosti bozkávalo viac ako dnes. Veľké rozdiely vo vnímaní a potrebe bozkávania sú aj medzi mužmi a ženami.

"Dnes  máme v zásade len milostný bozk, bozk na privítanie a na rozlúčku," povedala nemecká folkloristka Christiane Cantauw. 

Ešte v stredoveku mal bozk oveľa viac významov. "Bol pevnou súčasťou právneho systému," tvdrí expertka. Bozk na prsteň alebo meč symbolizoval závislosť poddaného od feudála. Tiež novomanželský bozk mal právny účinok. Bozky si častejšie vymieňali aj kresťania, dnes sa obmedzujú bozky len na sakrálne predmety.

Vedci si stále lámu hlavu i nad zrodom bozku. "Koreň problému je starý ako ľudstvo samé," povedala sexuologička Ingelore Ebberfeld."Predkovia človeka sa pri stretnutí navzájom ovoniavali a oblizovali na zadnej časti tela. Keď sa zo štvornohých tvorov stali vzpriamený "dvojnožci" putoval bozk svojím spôsobom smerom hore."

Bozkávanie medzi zaľúbenými je dodnes kľúčom k ľudskej sexualite. Muži tak vraj podvedome zisťujú, či má žena ovuláciu a či nie je tehotná. Teória Ingelore Ebberfeld
o vzájomnom ovoniavaní sa je však v rozpore s tvrdeniami iných vedcov, ktorí bozk vysvetľujú ako väzbu dieťaťa na matku.

Vedci sa však zhodujú na tom, že obe pohlavia pri bozkávaní sledujú odlišné stratégie. Zjednodušene sa dá povedať, že muži naozaj zasypávajú ženy bozkami len preto, aby ich rýchlejšie dostali do postele. Zatiaľ čo pre ženy funguje bozk ako jemná anténa. Pomáha im pri hľadaní pravého partnera a počas vzťahu im práve bozkávanie poskytuje dôležité informácie, napríklad o mužovej vernosti.

Ebberfeld študovala bozkávanie aj pomocou dotazníka medzi stovkami dobrovoľníkov vo veku od 16 do 91 rokov. Keď sa mali muži rozhodnúť, či by sa radšej vzdali sexu alebo bozkávania, bolo ich 37 % ochotných vzdať sa sexu, žien až 63 %.

Podľa vedcov si väčšina mužov vie predstaviť sex bez bozkávania, zatiaľ čo až 80 % žien si sex bez bozkávania predstaviť nevie.

Text: ČTK
Foto: Shutterstock