Presunúť na hlavný obsah

Miroslava Kosorínová: Kríza vo vzťahu? Tancujte!

Sex a vzťahy

Známa tanečnica odporúča všetkým, ktorých vzťah sa ocitol v kríze, aby začali tancovať.

Tip osviežiť vzťah prostredníctvom tanca sa overil. "Tanečný vzťah je niečo nové, odporúčam ho všetkým párom, ktorí sa ocitli v kríze. Je zaujímavé sledovať, ako sa ďalej vyvíjajú," hovorí Mirka Kosorínová. Vo svojej tanečnej škole Smiemprosiť v bratislavských Rusovciach učí deti aj dospelých, a to rôzne štýly. Nielen spoločenské tance, ale aj fleshdance či salsu. "Formou tanca sa nielen najlepšie chudne, ale v prvom rade máte z toho dobrý pocit. Napokon, o tanečníkoch je známe, že majú vynikajúce postavy," dodala.

Dnes už je tanec súčasťou etikety, ktorú by mal ovládať každý, kto sa chce zúčastniť plesu. Vo svojej škole vyučuje aj pravidlá bontónu a keďže momentálne je sezóna svadieb, má veľa párov, pre ktorých pripravuje rôzne choreografie. Častokrát za ňou prídu budúci manželia, ktorí sa chcú naučiť nejakú z Let´s dance, alebo jej pošú link na svadobné tanečné video, ktoré sa im páči. "Osobne si myslím, že tancovať naučím každého," zdôraznila Kosorínová.

Vďaka za tanečné súťaže typu Let´s dance, ktoré mali v televízii obrovskú sledovanosť. Mirka nemá pocit, že keď skončili, nadšenie ľudí o tancovanie náhle opadlo. "Tanec sa dostal do povedomia a ľudia ho začali využívať, dovtedy mali pocit, že pre nich nie je dostupný. Balet nemôžete ísť bežne tancovať, ale spoločenské tance áno." Vie o tom svoje, keďže sa do jej školy prihlasujú aj seniori a neskôr dokonca prejavujú záujem súťažiť. Tanec nie je ohraničený vekom. Tancuje každý, kto mu prepadne.

Toto leto už Mirka po štvrtý krát strávi pracovne vo Veľkej Británii. Na najpresížnejšej letnej škole tu učí tancovať deti z rôznych krajín. "Pracovať s nimi považujem za výzvu." V minulosti si ako profesionálna tanečnica prešla v pohybvej príprave azda všetkým. Šesť rokov sa venovala baletu, okrem toho aj moderným a ľudovým tancom, jazzu, zabrdla aj do iných tanečných štýlov. V letnej škole sa jej to zišlo. "Podľa mňa by mal byť každý tanečník "multi", je veľmi dôležité, aby sa neustále rozvíjal."

"Zatancovať si s takým Fredom Astairom, to by bolo zaujímavé", usmieva sa tanečnica. Tiež má svoje tanečné idoly, napokon, aj tí, s ktorými trénovala, patrili k svetovým špičkám. "Keď trénujem s majstrom sveta, mám voči nemu rešpekt. Samozrejme spočiatku nás naozaj nekompromisne kritizoval, všetko bolo zle. No keď sme urobili pokrok, zmenilo sa to", vylíčila a dodala, že rozhodnúť sa pre "tanečný šport" je niekedy náročné, pretože tanečníci nezarobia toľko ako napríklad tenisti.

Text: Dana Závadová pre oŽene.sk
Foto: Jakub Klimo