Presunúť na hlavný obsah

Prečo ženy strácajú záujem o sex?

Sex a vzťahy

Príťažlivá, udržiavaná, muži za ňou obracajú hlavy a nemôže sa sťažovať ani na nedostatok partnerov. Už má druhého manžela.

Pri Ivete by ste si pomysleli, že musí byť sexuálne veľmi vyrovnaná a navyše aj žiadostivá osoba. Opak je však pravdou. Priznáva, že posledné roky už doslova stráca akúkoľvek túžbu po sexe. Po prekročení štyridsiatky nastal zlom a Iveta sa začala vyhýbať milovaniu. Určite nie je jediná.

Hromadná štúdia, ktorá sa konala vo Veľkej Británii, USA a vybraných krajinách Európy, ukázala na niekoľkých tisíckach dotazovaných žien, že sexuálna vášeň sa u nich stráca. Deje sa to v pomerne širokom vekovom rozpätí - od 30 do 50 rokov. Iná štúdia zase preukázala, že viac ako tretina žien nemá ani v zrelom veku za sebou skúsenosť orgazmu, ďalšia, že pre časť žien je sex dokonca bolestivým aktom.

Odborníci však pripomínajú, že to vôbec nie je jednoducho riešiteľný problém. Na strate telesnej túžby sa u žien podieľa množstvo faktorov - od biologických, cez psychologické, sociálne. Rolu zohrávajú aj dôležité "fyziologické" medzníky v živote ženy - narodenie dieťaťa, menopauza.   

Jedno je však jasné - strata záujmu ženy o sex môže v partnerstve spôsobiť hotovú katastrofu. A nielen vo vzťahu partnerskom. Vedci napríklad pripomínajú, že dobrý sex je základom pre duševnú a často aj telesnú pohodu. S jeho nedostatkom sa napríklad u žien množia bolesti hlavy, pribúda depresií či fyzických problémov.

Ak hľadať príčinu, niektorí odborníci obracajú pozornosť na hladinu testosterónu. Hoci je vo všeobecnosti považovaný za mužský hormón, nachádza sa aj v tele ženy. A jeho hladina má údajne vplyv práve na sexuálnu túžbu. Zdravá mladá žena má v tele desaťkrát viac testosterónu než estrogénu. Podieľa sa na stave nálady, libida aj energie.

Pritom ide o uzavretý kruh - keďže produkcia testosterónu sa stimuluje pravidelným sexom - bez neho zase klesá a podieľa sa na úpadku dobrej nálady, pocitu únavy či bolesti hlavy.

Otázka, ako problém vyriešiť, však skutočne nie je jednoduchá. Pravdepodobne najrozumnejšie je skúsiť navštevovať odborníka - či už sexuológa, ale napríklad aj gynekológa. Pomôcť môžu tiež prírodné produkty určené na zvyšovanie energie, ktorých účinky sa prejavia aj na stave libida. Pre ženy býva zložité, ak si uvedomia, že partnerovi neposkytujú to, po čom túži. Vtedy sa ľahko dostavia psychické problémy a pocit zlyhania. Psychologická pomoc a konzultácie sú teda namieste a netreba sa ich obávať.

Text: gj, pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK