Presunúť na hlavný obsah

Komiksy búrajú predsudky

Lifestyle

Známy komiksový umelec Jozef „Danglár“ Gertli sa rozhodol zapojiť do kampane proti predsudkom.

Kampaň sa volá Nesúď podľa obalu a organizuje ju občianske združenie Divé maky, ktoré pomáha talentovaným rómskym deťom. Danglár pripravil komiks Brutálny príbeh malého chlapca. Myslí si totiž, že každý človek sa už stretol s predsudkami.

"Mal som spolužiakov Rómov, ktorí boli normálni, a potom aj takých, čo boli hajzli a zlodeji. Vždy sa paušalizovalo, že oni všetci sú lumpi, tí lajdáci, ktorí nechcú robiť. Preto sa mi tento projekt zdal zmysluplný. Umožnil niečo s tým robiť. Ako umelec nepôjdem pomáhať na stavbu alebo čistiť sídlisko Luník. To je parketa pre politikov pred voľbami. Ja kreslím, takže s tímom z Vaculíkovej agentúry sme vymysleli tento univerzálny komiks. Rozumie mu každý - aj decká, aj dospeláci. Zdalo sa mi to ako dobrá cesta," hovorí Danglár.

Komiks vraj umelca stál asi desať-pätnásť dní a nocí života. Ale na rozdiel od reklamy bola tvorba komiksu príjemnejšia, išlo skôr o voľný príbeh. A čo si myslí i Rómoch? "Možno sú talentovanejší po hudobnej stránke, aspoň sa to hovorí. Ale možno sú aj to len predsudky. Asi treba hľadať možnosť, ako ich dostať z izolácie. Myslím si, že sú ako my, ale izolácia a ich vytláčanie kamsi mimo, za mestské hradby, im neumožňuje poznať svet a život v širších súvislostiach. A potom vznikajú problémy, ktoré nám komplikujú život vzájomne."

Text: kse pre Pravda magazín
Reprofoto: Jozef Danglár Gertli