Presunúť na hlavný obsah

Tip na víkend: Jednorožec deti zabaví aj poučí

Lifestyle

Ktorého chlapca by nelákala práca policajta, hasiča alebo záchranára? A ktoré dievča by nechcelo byť tanečnicou, herečkou alebo sestričkou a ošetrovať zranených?

Tieto aj mnohé iné profesie sa deťom predstavia v Bratislave v Sade Janka Kráľa už túto sobotu od 10. hodiny. Stačí nastúpiť na  palubu jednorožca a už sa veziete na vlne zábavy.

"Kto príde, môže stráviť príjemnú rodinnú nedeľu," sľubuje Marcel Nemec, manažér občianskeho združenia Moonlight Camp, ktoré program organizuje. Ako vraví, jednorožec v znaku združenia symbolizuje niečo medzi nebom a zemou a bude sa snažiť ponúknuť deťom  nielen dobrú zábavu, ale aj užitočné zážitky, ktoré môžu ich život v príhodnej chvíli významne ovplyvniť.

Po celom sade bude rozmiestnených dvanásť stanovísk, na ktorých deti budú súťažiť v rôznych disciplínach. Niekedy až pri šliapaní na bicykli pochopíme, že elektrinu treba aj vyrobiť, nielen využívať, alebo si až pri simulovanej záchrannej akcii overíme, či by sme skutočne vedeli niekomu podať v kritickej situácii prvú pomoc.

S deťmi budú pracovať profesionálni záchranári, horolezci, policajti, kynológovia, ale aj detskí absolventi kurzu prvej pomoci. "Pripravili sme sa na deti každej vekovej kategórie, od tých, ktoré sotva začínajú chodiť, až po tie, ktoré už majú čerstvý občiansky," hovorí Nemec.

Súťažiť sa oplatí, lebo ceny sú naozaj atraktívne. Rodinný víkendový pobyt v Banskej Štiavnici, lístky na koncert Michala Davida alebo desaťdňový pobyt vo Vysokých Tatrách v letnom tábore na kurze herectva, rýchlej pomoci alebo hip-hopu a ďalšie zaujímavé ceny.

Okrem súťaží v parku bude živo aj na pódiu. Počas celého dňa sa o zábavu postará vyše 120 detských umelcov aj hostí. Medzi nimi vystúpia napríklad tanečné majsterky sveta D-ladies, ktoré ovládajú disco, hip-hop, latino aj džez. Tanečné štúdio Assos Nelux Bratislava rozvíri svoju street dance show a predvedú sa aj študenti umeleckej školy Art  Pegas z Nitry. Program budú moderovať absolventi kurzu herectva Moonlight camp. No a priebežne sa pomedzi divákmi budú potulovať rôzni pouliční umelci, alebo môžete zakotviť v niektorom z pripravených workshopov a naučiť s napríklad rytmike pri etnobubnovaní. Program trvá do 16. hodiny.

A kto si trúfne absolvovať za deň aj dve rôzne akcie, môže sa presunúť na Devín, kde sa bude bojovať o stredoveký hrad. Na Devíne sa od 10. do 18. hodiny večer rozloží vojenský tábor, bude sa predvádzať taktika boja aj stredoveké zbrane, deti sa zahrajú aj poučia v tvorivých dielňach. Organizátorom je bratislavské múzeum. Každá rodina dostane veselú skladačku Malá knižka o veľkom Devíne a mačke Malvíne.

Text: Zora Handzová pre Pravdu
Foto: MOONLIGHT CAMP