Presunúť na hlavný obsah

Máte očko? Volajte Pančuchového Janka!

Móda a krása

Sú to dve rozdielne veci: Urobiť si u niekoho očko a urobiť si očko - na pančuche. Tá druhá je veru neporovnateľne nepríjemnejšia.

Ak sa očko navyše nachádza na viditeľnom mieste, je poriadnym faux pas napríklad počas spoločenskej udalosti, biznis stretnutia, ale aj na prvom rande. Najmä, ak si príbuzní všimnú, že po ňom odchádzate s očkom na druhej nohe. Možno na vás následne nasadia "súkromné očko".

Bez pančúch, tohto objemovo malého kúska šatníka, si už dnes ženy nevedia predstaviť svoj život. Bez možnosti zahaliť svoje nohy do jemného závoja elegancie, farieb a vzorov. Nie vždy však boli pančuchy takýmto príjemným kúskom šatníka a nie vždy boli doménou žien! V minulosti sa šili z látok a kože, neskôr sa ručne a potom strojovo plietli. Pred érou umelého hodvábu a nylonu nie veľmi držali tvar. V tom čase však neboli "utekajúce očká" takým veľkým problémom. Tie prišli až s jemnejšími materiálmi.

Čím majú pančuchy nižšie číselné označenie DEN, ktoré udáva ich pevnosť, resp. jemnosť a elasticitu, tým sú náchylnejšie na poškodenie. A to hrozí najčastejšie o nábytok, pri manipulácii so zipsom na oblečení či obuvi, pri kontakte so suchým zipsom, svoje urobia aj neupravené chodidlá, ktoré potrebujú pedikúru či neopilované nechty. Ach!

Nosíte vždy so sebou záložné pančuchy pre strýčka Príhodu? Herečka Diana Mórová tvrdí, že počas predstavenia majú pre ne kostymérky za javiskom vždy pripravené náhradné pančuchy! Ale čo my, neherečky? Možno neuveríte, ale 7 dní v týždni 24 hodín denne jestvuje služba "pančuchového kuriéra". Bohužiaľ, zatiaľ iba v rámci Bratislavy. Ak zavoláte na číslo 0911 111 116, Pančuchový Janko vám v rámci služby Bepony expres diskrétne a do hodiny privezie náhradné pančucháče!

Vybrať si môžete zo šiestich rôznych modelov od super tenkých, cez ktoré sa dá dokonca opaľovať  SUNLIGHT 8 DEN až po nepriehľadné pančuchové nohavice TONIC 50 DEN. Posledne menované sú najlacnejšie, stoja 5,99 eura, najdrahšie sú zoštíhľujúce WONDER 30 DEN, za ktoré zaplatíte 17,90 eur. Cena donášky je 3 eurá. Pri objednávke troch a viac kusov je doručenie zadarmo.

Ak sa nachádzate mimo hlavného mesta, priesvitný lak na nechty, na vlasy či tuhé mydlo to istia. Aspoň zabránia trhlinke, aby sa zväčšovala. Nuž, nosiť pančuchy je slasť, ale aj strasť. Číhajú na ne naozaj nebezpečné pasce. Ak však chcete byť šik, musíte to risknúť!

Ako sa správne starať o pančuchy
Dnes už neplatí, že pančuchy treba pred prvým nosením namočiť do vlažnej vody a následne vysušiť. Pri praní pančúch v pračke treba používať ochranné vrecúško a dopriať im teplotu vody maximálne 30 stupňov Celzia. Pri ručnom praní ich neslobodno zmýkať, len stláčať. Dôležité je dostatočne ich vypláchať, aby na nich neostali škvrny po pracom prostriedku, najlepší je tekutý, na jemné materiály. Nesušte ich priamo na radiátore, položte ich na uterák.

Text: Bianka Stuppacherová pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK