Presunúť na hlavný obsah

Čo môže spôsobiť problémy s trávením

Zdravie a relax

Čo nám v mladom veku nespôsobuje problémy, v staršom veku môže pôsobiť negatívne.

1 rok

Po zavedení obilných výrobkov do stravy sa u malých detí môže prejaviť celiakia. Takto postihnuté dieťa má často hnačky, striedajú sa u neho nálady, má zväčšené bruško a ochabnuté svalstvo.

20 rokov
Začínajú sa objavovať zažívacie problémy spôsobené stresom, typické je dráždivé hrubé črevo. Ak sa u príbuzných objavili polypy v hrubom čreve, už vo veku 20 až 25 rokov by ste mali podstúpiť kolonoskopické vyšetrenie.

25 rokov
Môže sa prejaviť celiakia. Medzi 25. až 40. rokom ju často spúšťa nejaká záťažová situácia, napríklad operácia, úraz, pôrod a podobne.

40 rokov
Ľudia, ktorých rodičia či súrodenci prekonali rakovinu hrubého čreva či konečníka, by mali začať s prevenciou a absolvovať vyšetrenie skrytého krvácania do stolice, ktoré môže nádory prezradiť.

50 rokov
Rizikový vek pre rakovinu hrubého čreva a konečníka. V tomto veku máte v poisťovni nárok na preventívne vyšetrenie na prítomnosť krvi v stolici.

55 rokov
Stále platí prevencia vyšetrením krvi v stolici, pacienti môžu využiť aj kolonoskopiu, ktorá odhalí väčšinu nádorov. O tejto možnosti sa informujte u svojho lekára.

65 rokov
Môžu sa objaviť problémy s prehĺtaním a s príjmom potravy. Vo vyššej miere hrozí vznik žalúdočných vredov a krvácanie do zažívacieho traktu.

Čo žalúdku škodí a čo prospieva
Bežná strava plná presolených jedál znásobuje riziko vzniku a rozvoja rakoviny žalúdka. Dokázali to japonskí odborníci štúdiou na vzorke 40-tisíc mužov a žien. "Pacienti s najslanším jedálnym lístkom sú skutočne oveľa viac náchylní na rakovinu žalúdka, štvrtý najčastejší druh rakoviny na svete," zhodujú sa japonskí lekári, ktorí svoje závery zverejnili v časopise British Journal of Cancer.

Popri rakovine žalúdka je slané jedlo príčinou ďalších ochorení, najmä ochorení srdca a mozgových príhod. Slané jedlá môžu viesť aj ku gastritíde.

Vedci zistili, že u mužov, ktorí takmer nesolia, sa vyskytuje rakovina žalúdka v jednom prípade z tisíca. U tých, ktorí do svojho jedla pridávajú veľa soli, sa riziko zvyšuje na jeden prípad z 500. Rovnaký pomer zistili aj u žien. Tie, ktoré nesolia, majú rakovinu v pomere 1 : 2 000, zatiaľ čo silne soliace 1 : 1 300.

Japonskí vedci tiež zistili, že riziko vzniku rakoviny žalúdka u žien zmierňuje pitie zeleného čaju. Vedci z Národného centra pre výskum rakoviny v Tokiu urobili porovnávaciu štúdiu, v ktorej hodnotili šesť rôznych výskumov. Tie sa zaoberali najmä vplyvom konzumácie zeleného čaju na vznik rakoviny žalúdka. Vedci sledovali viac ako 2,5 milióna ľudí. U mužov sa im nepodarilo preukázať žiadnu súvislosť medzi pitím zeleného čaju a vznikom rakoviny. U žien bola situácia úplne opačná. Tie, ktoré vypili viac ako päť šálok čaju denne, mali výrazne nižšie riziko vzniku nádorov dolnej časti žalúdka. Nepotvrdili však znížené riziko vzniku nádorov hornej časti žalúdka.

Text: -dh- pre magazín Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK