Presunúť na hlavný obsah

Keď chudnutie zlyháva... možno je na vine alkohol!

Zdravie a relax

Mnoho žien, ale i mužov, ktorí sa vrhnú na chudnutie, sa dokážu vzdať mnohých prehreškov v strave.

Odpustia si sladkosť po obede či namiesto sacharidovej prílohy zvolia len ľahký šalát. Ale pri tom všetkom najčastejšie zabúdajú na jednu mimoriadne dôležitú vec - nápoj. Najmä, ak je alkoholický.

Nedávny prieskum, ktorý sa uskutočnil vo Veľkej Británii, ukázal, že dvaja z troch Britov nemajú ani potuchy o tom, aký kalorický môže byť drink k jedlu. A to aj v prípade, ak chudnú a pri zvyšku jedálnička počítajú kalórie denne.

Pohárik šampanského k večeri má takmer 100 kalórií, pohár vína ešte o 34 kalórií viac a jeho hodnota je rovnaká ako pri porcii čokoládovej zmrzliny. Pri pollitri piva si môžete prirátať do jedálnička kalorickú hodnotu ako pri sladenej šiške. Nehovoriac napríklad o kombinácii tvrdého alkoholu so sladeným nápojom. Napríklad gin tonic sa rovná konzumácii dvoch porcií créme bruleé.

Výskum, na ktorom sa zúčastnilo 2000 Britov a z ktorého cituje denník Daily Mail, ukázal, že každý tretí sa snaží chudnúť a ráta kalorický obsah jednotlivých jedál. Iba každý desiaty Brit však myslí pri tom aj na nápoje, ktoré konzumuje s jedlom.

Podľa vedcov však práve táto neznalosť končí tým, že mnohí nechudnú alebo nedokážu upraviť svoju postavu a sú nespokojní a frustrovaní. Autori prieskumu by chceli, aby sa v článkoch o diétach a zdravom stravovaní častejšie spomínali fakty aj o tom, aký kalorický je alkohol. Ideálne je podľa nich ľuďom ukázať prirovnania - aby si dokázali alkohol stotožniť s kalorickou hodnotou, ktorá v inej podobe vo svojom jedálničku vyraďujú.

Text: lp, pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK